Novela v praxi: Počet nehod podle policie klesl, pojišťovny úbytek nehlásí

Praha - Na českých silnicích od začátku ledna výrazně klesl celkový počet všech nehod a také číslo řidičů, kteří bourali po požití alkoholu. Pozitivní trend ale může být matoucí - od platnosti novely silničního zákona totiž řidiči nemusí volat policii k nehodám se škodou do 100 000 korun. Nejen, že se policie pak o takových haváriích nedozví, ale ani ona ani pojišťovny neví, zda bourající pili, či nikoliv.

Jen za první týden roku bylo skoro o patnáct set nehod v Česku míň než před rokem. „Vyšetřovali jsme daleko méně dopravních nehod, v některých krajích se jednalo prakticky o snížení až o tři čtvrtiny,“ říká ředitel dopravní policie Leoš Tržil.

Nehod ale neubylo, říkají pojišťovny. Ty jich totiž mají nahlášených pořád zhruba stejně. „Předběžné odhady říkají, že počet nehod se nijak výrazně nezměnil oproti odhadům z loňského roku,“ mírní nadšení Michal Šimon z Asociace pojišťoven ČR.

Další policejní číslo a další zdánlivý pokles je v kategorii řidičů, kteří před jízdou pili. Z loňských 108 případů číslo kleslo na necelou osmdesátku. Zdání ale i tady klame - a policie si je toho vědoma.

Tratit na novele budou pojišťovny

Tam, kde by ještě loni policie k nehodě vyjížděla, se teď podle nového zákona musí jen domluvit řidiči mezi sebou - a novela dokonce ani neřeší, jak má postupovat jeden z účastníků nehody v případě, že pochybuje o střízlivosti toho druhého. Tratit tak na tom budou právě pojišťovny. Těm, co pili, by škodu neproplatily. Jenže teď se o mnoha takových případech ani nedozví.

Navzdory tomu policie tvrdí, že letos chce nachytat ještě více řidičů s alkoholem v krvi než dříve. Pomoci jí k tomu má například to, že od roku 2009 už nemusí potenciální hříšníky po dechové zkoušce vozit také k odběru krve. Tím se zrychlí její práce.

Pojišťovny se po posunutí hranice škody, nad kterou řidiči musí policii volat, obávají ještě další věci. Podle jejich průzkumů může údajně výrazně stoupnout také počet pojistných podvodů v Česku.