V Praze proběhla demonstrace na podporu Izraele, narušili ji radikálové

Praha - Demonstraci na podporu Izraele v boji proti palestinskému hnutí Hamas dnes v Praze narušilo asi 30 neznámých radikálů. Černě odění mladíci se zakrytými obličeji a s několika palestinskými vlajkami se snažili proniknout na náměstí Franze Kafky, kde poslouchalo projevy přes 200 demonstrantů s množstvím modrobílých izraelských vlajek a transparenty. Policejní těžkooděnci vytvořili kordon, který zamezil přímému střetnutí obou skupin.

Několik desítek radikálů vykřikujících hesla jako „Židi, vraťte Gazu!“ nebo „USA, Izrael, táhněte do pekel!“ poté zmizelo v okolních ulicích.

Shromáždění na podporu Izraele v boji proti palestinskému hnutí Hamas skončilo zhruba v 15:00. Účastníci veřejného shromáždění pořádaného Židovskou liberální unií v ČR upozorňovali na teroristický charakter organizace Hamas. Mnozí měli na oděvech nálepku s anglickým nápisem „Izraeli, nejsi sám.“ Na jednom z transparentů byl nápis „Stop používání dětí a žen jako štítu Hamasu.“

Od počátku konfliktu bylo podle poslední bilance palestinských lékařských zdrojů v pásmu Gazy zabito nejméně 858 Palestinců a téměř 3500 osob bylo zraněno. Na izraelské straně jsou hlášeni tři mrtví civilisté a deset vojáků.

Izrael zahájil bombardování pásma Gazy 27. prosince, později vojenskou operaci rozšířil o pozemní ofenzivu. Izrael říká, že cílem útoků je zastavit ostřelování jeho území raketami odpalovanými z pásma Gazy ozbrojenci Hamasu. Podle Jiřího Daníčka z Federace židovských obcí v ČR jde o legitimní obranu židovského státu a jeho občanů. „Izraelské vojenské zákroky nejsou namířeny proti Palestincům ani jejím reprezentantům. Jsou vedeny snahou oslabit pozice teroristů z hnutí Hamas, kteří v současné době pásmo Gazy ovládají a netají se touhou Izrael i jeho obyvatele zničit,“ uvedl.

Proti izraelskému útoku na pásmo Gazy v Praze v lednu před izraelskou ambasádou a naposledy v pátek před úřadem vlády demonstrovalo pokaždé několik desítek lidí. Měli palestinské vlajky a transparenty s hesly Zastavte holokaust v Gaze nebo Izrael zabíjí děti. Podle Vladimíra Sáňky z Muslimské obce ze strany vlády zatím nezazněla adekvátní kritika a posouzení situace v Gaze.

Boje v Gaze
Zdroj: ČT24