Kateřina Jacques: Věřím, že premiér svůj postoj k rekonstrukci vlády přehodnotí

Praha - Republiková rada Strany zelených včera rozhodla, že Džamilu Stehlíkovou vystřídá na postu ministryně pro lidská práva frontman skupiny Pražský výběr Michael Kocáb. Premiér Topolánek ale poté řekl, že rekonstrukce vlády ztratila na významu. Předseda zelených Martin Bursík toto jednání však pokládá za nesolidní.

„Nechci podceňovat předsednictví EU, ale česká veřejnost předpokládá, že vláda bude pracovat také pro ni a s tím souvisí také důvěryhodnost vlády. Na podzim jsme se dohodli, že k rekonstrukci dojde, před týdnem dal premiér oběma předsedům koaličních stran za úkol, aby přišli s návrhy na nominace nových ministrů,“ říká místopředsedkyně Strany zelených a dodává, „my jsme postupovali přesně podle jeho požadavků a měli by tak učinit všichni.“

Jacques nicméně věří, že až se premiér od celoevropských problémů s dodávkami plynu vrátí zpět k vnitrostátním záležitostem, svůj postoj přehodnotí: „Určitě nás to mrzí, ale neděláme z toho žádnou aféru. Jedeme dál.“

Kateřina Jacques hostem Studia 6 (zdroj: ČT24)

Kdo by měl z vlády odejít z KDU-ČSL, vidí SZ jasně: „Už minimálně rok si myslíme, že by to měl být Jiří Čunek. Je to náš názor a je vnitřní věcí lidovců, jak se rozhodnou. Každopádně by s návrhem na změnu ve vládě měli přijít,“ uzavírá téma místopředsedkyně Jacques. Jiří Čunek už dnes dopoledne svoji rezignaci na vládní funkce oznámil.

Zelení se také cítí mírně ukřivděni, že neměli možnost navrhnout svého experta do Národní ekonomické rady vlády: „Je celá řada ekonomů a analytiků, kteří by dobře reprezentovali stanovisko Strany zelených, jež hledají v rámci ekonomické a finanční krize příležitost pro akcent ekologických témat,“ podotýká Kateřina Jacques. Konkrétní jména však sdělit nechce, uvedla pouze, že např. Tomáš Sedláček je člověk, ve kterého mají zelení důvěru.