Paroubek označil změny ve vládě za komedii

Praha - Předseda sociálních demokratů Jiří Paroubek vystoupil s vyjádřením k aktuální politické situaci. Považuje tahanice okolo rekonstrukce vlády za kabaret. Paroubek zdůraznil především neustálé proměny přístupu premiéra Mirka Topolánka ke změnám ve vládě, které sám považuje za komické. Hovořil také o vojenské misi v Afghánistánu, jejíž stávající koncepce je pro sociální demokracii nepřijatelná a Paroubek soudí, že nejprospěšnější pro české vojáky v této chvíli by bylo poslat je domů.

„Takovým trapným způsobem přistupovat ke změnám ve vládě, jako to dělá pan Topolánek v situaci, kdy tisíce lidí přicházejí o zaměstnání, kdy je potřeba řešit ekonomickou situaci, to je skutečně děsivé,“ glosoval Paroubek dění kolem rekonstrukce vlády. Odchod Jiřího Čunka předsedu Paroubka těší, ale navrženou nástupkyni Vlastu Parkanovou považuje za nekvalifikovanou pro vicepremiérskou funkci. Ministerstvo pro místní rozvoj, které Jiří Čunek vede, je prý nyní v katastrofálním stavu a alarmujícím způsobem prý zanedbalo možnost čerpání financí z evropských fondů.

Jiří Paroubek:

„Hlavní kvalifikace paní Parkanové na ministerstvu obrany spočívá v tom, že snad hezky zpívá.“

Brífink Jiřího Paroubka (zdroj: ČT24)

Přístup premiéra Mirka Topolánka v otázce řešení vojenských misí znemožňuje v očích předsedy ČSSD podporu sociálních demokratů. Paroubek zopakoval požadavek zrušení poplatků ve zdravotnictví výměnou za kompromisní schválení afghánské mise. Premiér Mirek Topolánek po jednání s ruským premiérem Vladimirem Putinem prohlásil, že by Putin Paroubkovi doporučil podporu vojáků v Afghánistánu. Paroubek výrok označil za účelovou interpretaci a nepovažuje ji za věrohodnou.