Dopravu ochromí časově neomezená stávka, začne nejdříve ve středu

Praha - V nejbližších dnech zřejmě zasáhne veřejnou dopravu časově neomezená stávka. Dohodli se na tom zástupci 13 odborových centrál. Nepojedou především vlaky, meziměstské autobusy a pražská hromadná doprava. Protest bude reakcí na plány ministerstva financí, které chce zrušit některé zaměstnanecké výhody, například režijní jízdenky nebo stravenky. Ve středu se zástupci odborů ještě jednou setkají s ministrem financí Miroslavem Kalouskem, neshodnou-li se, začne stávka poté.

„Termín stávky upřesníme co nejdříve,“ řekl mluvčí odborářů Libor Poláček na tiskové konferenci po jednání odborových svazů v dopravě. Podle něj se nyní řeší technické detaily stávky. „Stávka může začít zítra, pozítří, uvidíme,“ doplnil Poláčka prezident Federace strojvůdců Petr Čechák. Ve Federaci strojvůdců již údajně pracují stávkové výbory. Stávka ale zřejmě nezačne dříve než ve středu, kdy se mají odborářští představitelé ještě jednou setkat s ministrem financí Miroslavem Kalouskem.

Kalousek chce v novém zákoně o dani z příjmů zrušit desítky daňových výjimek a nahradit je takzvaným zaměstnaneckým paušálem. Ten bude podle ministra spravedlivější. Nový zákon o dani z příjmu existuje zatím pouze v podobě věcného záměru. Platit by mohl začít nejdříve v roce 2010.

Miroslav Kalousek chce s odbory jednat ještě ve středu

Kalousek se snažil o své pravdě odboráře přesvědčit na páteční schůzce. Novinářům dnes řekl, že na svých záměrech trvá. K chystané stávce uvedl, že doufá, že jde o nedorozumění. S odbory se chce setkat ještě jednou ve středu. Podle Čecháka je možné stávku odvrátit i těsně před tím, než začne. Protestu údajně zabrání pouze písemné ujištění ministra financí nebo premiéra, že se zaměstnanecké výhody danit nebudou.

Odvrátit stávku se snaží také vedení Českých drah

Odradit zaměstnance od stávky se bude snažit také vedení Českých drah, ačkoliv dosud žádné oficiální oznámení o začátku stávky nemá. V případě zastavení vlaků se dráhy budou snažit cestující náležitě informovat.

Velké problémy se očekávají i v pražské MHD

Vedle železnice postihne stávka zejména pražskou MHD. Podle předsedy odborové organizace řidičů autobusů Jiřího Čady nepůjde o žádný symbolický protest. „Bylo by to už od ranního výjezdu,“ řekl. Problémy s dopravou zřejmě nastanou také v dalších velkých městech a na meziměstských autobusových spojích.

V krajích se čeká na pokyny z pražského centra

Odboráři v krajích nyní většinou čekají na pokyny z pražského centra. „Názor na to mám takový, že odboráři zřejmě budou stávkovat oprávněně. Ještě ale nemáme materiály z centrály, čekáme na ně jako na smilování,“ řekl předseda odborářů dopravce Veolia Transport Východní Čechy Karel Brandstein.

Podle šéfa Odborového svazu dopravy Luboše Pomajbíka se do stávky mohou připojit i zaměstnanci z dalších odvětví. „Nyní nelze předjímat rozsah stávky, máme jednoznačnou podporu dalších 32 odborových svazů,“ uvedl Pomajbík.

Dopravní stávky od roku 1997

4. února 1997 - Začala stávka železničářů, která měla trvat 48 hodin. Stávka ale byla několikrát prodloužena a skončila až 8. února. Hlavním organizátorem bylo Odborové sdružení železničářů (OSŽ), které protestovalo proti vývoji na železnici. Výsledkem byla dohoda mezi OSŽ, ministerstvem dopravy, Správní radou Českých drah a ČD.

3. února 2003 - Uskutečnila se stávka řidičů pražských tramvají organizovaná Federací řidičů tramvají. Protestující si chtěli mj. vymoci stejné podmínky, jako mají řidiči autobusů. Z 80 procent řidičů odhodlaných stávkovat jich po policejním zásahu zůstalo ve stávce 30 procent. Veřejná doprava nebyla narušena.

21. června 2004 - Řidiči pražských autobusů měli od 08:00 na protest proti připravovanému zákonu o dopravě 20 minut stávkovat. Zúčastnilo se něco málo přes deset procent řidičů, takže se cestujících významněji nedotkla.

24. června 2008 - Hodinová výstražná stávka proti reformám kabinetu Mirka Topolánka pořádaná Českomoravskou konfederací odborových svazů (ČMKOS) se dotkla i dopravy. Největší dopady měl hodinu a čtvrt trvající protest strojvůdců, kteří ve 13:00 zastavili vlaky po celé ČR.