Liberálové.cz chtějí lákat voliče na Spojené státy evropské

Praha - Vedení nové proevropské liberální strany Liberálové.cz (LIB) dnes v Praze představilo svůj program pro nadcházející volby do Evropského parlamentu. Především mladé voliče chtějí nalákat na myšlenku vytvořit Spojené státy evropské. Liberálové.cz navazují na Liberální reformní stranu (LiRA), která loni v listopadu po neúspěchu v podzimních krajských a senátních volbách ukončila činnost. Cílem LIB je uspět ve volbách do Evropského parlamentu. Po příštích českých parlamentních volbách by se pak ráda dostala do sněmovny a případně také jako menší koaliční strana do nové vlády.

„Cítíme, že je tu dlouhodobě velké množství liberálně smýšlejících voličů, kteří nemají zastání,“ uvedl předseda strany Pavel Weiss. Podle něj Liberálové.cz představují „novou generaci“ politiků, kteří se hlásí k evropské integraci a nejsou zatíženi korupčními skandály z minulosti. Na dnešní představení strany přišli Weisse podpořit ekonom Tomáš Ježek, který spoluzakládal Občanskou demokratickou alianci a byl ministrem privatizace v první polistopadové vládě, a bývalý místopředseda Senátu Eduard Outrata.

LIB: V domácí politice chceme většinový volební systém

Nové strany v Česku (zdroj: ČT24)

Spojené státy evropské mají podle strany nahradit současnou podobu EU. Nový federální stát by měl jasně rozdělené pravomoce po vzoru systému, který funguje například ve Švýcarsku. Další prioritou strany je zrušení zemědělské politiky EU, a tím i snížení cen potravin. V domácí politice chtějí Liberálové.cz bojovat s korupcí, za jejíž „symboly“ označili nejvyšší státní zástupkyni Renatu Veseckou a ministry Aleše Řebíčka, Petra Gandaloviče a Jiřího Čunka, které vyzvali k odstoupení. Čunek pár hodin před výzvou oznámil, že se rozhodl z vlády odejít. V ČR by chtěli zavést i většinový volební systém po vzoru Francie.

Nová strana má zatím deset členů. Oficiálně vznikla 16. prosince, volební kampaň i do Evropského parlamentu zahájí 3. února. Ve stejný den chce předložit i návrh ústavního zákonu o referendu k Lisabonské smlouvě. Tajemník strany Milan Hamerský, který stál v minulosti v čele LiRA, nechtěl bližší informace sdělit. Hamerský spolu s Weissem kandidovali do europarlamentu neúspěšně již před čtyřmi lety.