Dopravu místy komplikují sněhové jazyky a mrznoucí mlhy

Praha/Pardubice/Ostrava - Silnice a dálnice v České republice jsou s opatrností sjízdné. Sněhové jazyky se místy tvoří na vozovkách v Pardubickém kraji a také na Rychnovsku, Broumovsku a Prostějovsku. Stejná situace je i na řadě míst Moravskoslezského kraje, řidiči by proto měli být při jízdě zvlášť opatrní. V meteorologických stanicích na Třebíčsku a také na Jihlavsku zaznamenali mrznoucí mlhu.

V Pardubickém kraji se vyskytují zbytky sněhu nebo jeho ujetá vrstva hlavně na menších silnicích. Státní komunikace první třídy jsou až na výjimky holé. Místy by se řidiči měli mít na pozoru před vznikajícími sněhovými jazyky, informoval vedoucí inspektor provozů Správy a údržby silnic Pardubického kraje Marian Cvrkal. „Silnice I/11 z Jablonného nad Orlicí do Červené Vody přes Suchý Vrch a I/43 z Červené Vody do Králík pokrývá nesouvislá vrstva ujetého, místy zledovatělého sněhu,“ uvedl Cvrkal. Na Suchý Vrch musí mít motoristé povinnou zimní výbavu.

Dopravu na D1 opět komplikuje nehoda kamionu

Na 107. kilometru dálnice D1 ve směru na Brno havaroval kamion, řidič nehodu nepřežil. Zůstal pod převráceným kamionem. Během vyprošťování auta tam byla dálnice dočasně uzavřena a krátce před půl desátou se tam podařilo zprůjezdnit levý jízdní pruh. 

Na silnicích Rychnovska a Broumovska vítr tvoří sněhové jazyky

Na vozovkách na Rychnovsku a Broumovsku se kvůli větru místy tvoří sněhové jazyky. Řidiči by měli být při jízdě opatrní. Ujetý sníh leží na silnicích v Krkonoších a Orlických horách a na cestách nižších tříd, informovali dnes silničáři v hradeckém kraji. Teploty v kraji se ráno pohybovaly kolem minus osmi stupňů Celsia. Dálnice D11 z Prahy do Hradce Králové je suchá a sjízdná bez omezení. Na některých silnicích nižších tříd mohou být zbytky rozbředlého sněhu.

V Moravskoslezském kraji se tvoří sněhové jazyky, na Novojičínsku blokuje provoz nehoda

Na řadě míst Moravskoslezského kraje se dnes kvůli větru tvoří na silnicích sněhové jazyky. Hromadná nehoda se ráno stala na silnici mezi Kujavami a Fulnekem na Novojičínsku. Podle mluvčího hasičů Petra Kůdela si nehoda vyžádala čtyři zraněné osoby a silnice I/47 bude delší dobu neprůjezdná.

Na horských silnicích Vsetínska jsou místy vyjeté ledové koleje

Na některých silnicích v horských oblastech Vsetínska jsou místy vyjeté ledové koleje, jiné pokrývá nesouvislá nebo ujetá vrstva sněhu od dvou do deseti centimetrů. Cesty jsou ošetřené inertním posypem a sjízdné se zvýšenou opatrností. Vozovky v nižších polohách Valašska jsou holé, suché a vymrzlé. Vyplývá to z informací Ředitelství silnic a dálnic ČR.

Mrazy v Karlovarském kraji trvají, silnice mohou klouzat

Mrazy v Karlovarském kraji trvají. Ačkoli na většině území České republiky dnes po týdnu mrazy polevily, na západě Čech bylo opět pod minus 15 stupňů Celsia a mnohde se teploty blížily i k 20 stupňům. Silnice tak mohou opět namrzat, varují silničáři.
 
 

Vydáno pod