Na Česko klepe chřipková epidemie

Praha - Do České republiky míří vlna chřipkové epidemie ze západní Evropy, kde již naplno propukla. První nemocní se objevili ve středních Čechách, v Praze a Jihomoravském kraji. Podle hlavního hygienika se jí nedá zabránit. Navíc míra očkování u rizikových skupin se pohybuje okolo 25 procent, což je obecně velmi nízké číslo. Lékaři upozorňují, že případní zájemci mají poslední příležitost nechat se proti chřipce očkovat, imunita se totiž po vakcinaci vyvíjí do 14 dnů.

Pražský praktický lékař Jan Jelínek odhaduje brzký nástup epidemie na území ČR. „Viróz začíná být v posledních dnech trochu víc. Myslím si, že je otázka příštího týdne nebo dvou, kdy tady chřipku budeme mít,“ říká Jelínek. Některé lékárny se začaly znovu zásobovat protichřipkovými vakcínami. Ještě neočkovaní lidé z rizikových skupin by se v případě zájmu měli nechat očkovat co nejdříve. Zdravotní pojišťovny se rozhodly protichřipkové vakcíny hradit.

Při onemocnění nastupuje za plného zdraví horečka, která se pohybuje mezi 39 a 40 stupni. Dotyčný člověk se cítí celkově schvácený, pociťuje bolestivost svalů, kloubů a hlavy. Posléze nastupují běžné projevy, jako je kašel, případně rýma. Epidemie potrvá podle odhadů zhruba 14 dní. Protože se virus šíří kapénkovou infekcí, doporučuje hlavní hygienik standardní preventivní opatření. Lidé by se měli vyhýbat místům s vyšší koncentrací lidí a důsledně dodržovali osobní hygienu, především mytí rukou.

Reportáž Terezy Krásenské (zdroj: ČT24)