Radar by měl z Brd v případě výpovědi zmizet do dvou let

Praha - Výpovědní doba u smlouvy k radarové základně v Česku je jeden rok, stejnou dobu mají Američané na odklizení zařízení. Podmínky z textu hlavní smlouvy o radaru zveřejnil server Aktuálně.cz. Informace potvrdilo i ministerstvo zahraničí, které ale přesný text smlouvy tají, neboť podléhá utajení. Roční výpovědní lhůtu stanovuje podle serveru smlouva oběma stranám.

„Platnost této dohody může být ukončena kteroukoliv ze stran jeden rok ode dne doručení písemné výpovědi druhé straně diplomatickou cestou. Po ukončení platnosti této dohody mají Spojené státy 12 měsíců na dokončení stažení svého personálu, vybavení a vojenského materiálu. Pokud se strany nedohodnou jinak, v průběhu stahování nelze aktivovat radar,“ uvádí údajně dohoda, která má být uzavřena na dobu neurčitou.

Hlavní smlouva o výstavbě a umístění protiraketové základny vyjednali ministerstva Spojených států a České republiky. Podepsat by ji měli v červnu nebo červenci ministři zahraničí obou zemí. Druhá, doplňková smlouva SOFA, která upravuje podmínky pobytu amerických vojáků na našem území, ještě dojednána není.

Vydáno pod