Muž bodl otce kvůli televizi, odsedí si 13 let

Praha - Třiatřicetiletý František Čapek si dnes od Městského soudu v Praze odnesl třináctiletý trest vězení s ostrahou za to, že bodnul otce do zad kvůli sledování televize. Otec synův útok přežil. Rozsudek není pravomocný a odsouzený i státní zástupkyně si ponechali lhůtu na odvolání.

Soud Čapka soudil jako zvlášť nebezpečného recidivistu, protože byl v minulosti čtyřikrát trestán hlavně pro majetkové trestné činy. V posledním případě byl odsouzen v roce 2002 na 5,5 roku vězení za loupež. Při ní nožem bodl do jater muže, aby mu mohl vzít mobilní telefon.

V září loňského roku v Praze 6 po předchozí hádce kvůli sledování televize bodl svého otce loveckým nožem do zad. Ten začal silně krvácet. Přivolaná záchranka mu zachránila život.

Muž po činu svého jednání litoval s tím, že chtěl otce jen vystrašit. Rozhodně prý neměl v úmyslu ho usmrtit. Zdravotnickou záchrannou službu přivolala k Čapkově otci jeho nevlastní matka. On sám se snažil krvácení zastavit. Soud dnes neuvěřil jeho verzi, že chtěl otce jen postrašit. „Měl by si ve svém věku uvědomit, že do lidí se bodat nesmí,“ řekla v odůvodnění rozsudku soudkyně Jaroslava Lišková. Čapek musí podle dnešního rozsudku také zaplatit škodu zdravotní pojišťovně ve výši 100.000 korun. Byla mu rovněž uložena ústavní protialkoholní léčba.