Dobrodruzi letí autem z Anglie do Timbuktu

Londýn - Tým dobrodruhů vyrazil dnes z britské metropole na odvážnou cestu napříč Evropou do afrického Mali ve velmi neobvyklém dopravním prostředku. Cestují vznášejícím se autem zvaným Skycar, který se dokáže odlepit od země a létat pomocí motorové vrtule a padáku. Informoval o tom server BBC. Vynález je dílem devětadvacetiletého Brita Gilese Cardoza, jenž v roce 2007 pomohl dobrodruhovi Bearovi Gryllsovi motorovým paraglidem přeletět Mount Everest.

Na zemi dokáže Skycar vyvinout rychlost až 180 kilometrů za hodinu, ke vzlétnutí se potřebuje pohybovat 110 kilometry v hodině. Motor je poháněn biologickým palivem a ve vzduchu umí dosáhnout výšky až 4570 metrů. Nepřetržitě dokáže tento stroj připomínající kouzelný vůz z knihy pro děti Chitty Chitty Bang Band přeletět až 300 kilometrů.

Řízení Skycaru se společně s Cardozem ujme britský dobrodruh Neil Laughton. Výprava čítající ještě několik doprovodných členů cestuje přes Francii a Španělsko do Maroka, poté ji čeká putování západní částí saharské pouště, přes Mauritánii a do cíle v malijském Timbuktu. Sem by dobrodruzi měli dorazit 20. února, a pokořit tak kolem 6000 kilometrů.

Půl cesty po zemi, půl vzduchem

Cardozo předznamenal, že cestovatelé by měli zhruba polovinu cesty přeletět a polovinu přejet po zemi. Vzduchem hodlají překonat například Gibraltarský průliv, Marocké pohoří Atlas a část Sahary. Přeletět kanál La Manche jim však britské úřady nedovolily.

„Nejdůležitější bude spolehlivost vozidla,“ poznamenal před cestou Laughton. „Budeme se muset vyrovnat s třicetistupňovými mrazy, ale také padesátistupňovými horky. Vůz byl proto řádně otestován a je stoprocentní.“ Cardozo uvedl, že jestliže Skycar při výpravě obstojí, mohl by ho začít prodávat veřejnosti.