ČSSD povolí hlasovat pro mise, stále ale žádá dohodu o poplatcích

Praha - Sociální demokraté navrhnou sněmovnímu klubu zrušit usnesení, které zakazuje poslancům hlasovat pro vládní návrh plánu vojenských misí. Zástupci ČSSD se společně s prezidentem Václavem Klausem také zúčastní pondělního zasedání vlády, na kterém se bude návrh na vyslání misí projednávat. ČSSD ale podle svého předsedy Jiřího Paroubka stále trvá na dohodě týkající se zrušení poplatků ve zdravotnictví.

Paroubkův obrat nastal ale až ve chvíli, kdy si vláda ve sněmovně vyjednala dost hlasů na to, aby mise prošly i bez opozice. „Vláda, jak se zdá, má většinu 101 potřebných poslanců pro schválení mise v Afghánistánu,“ uvedl Paroubek. Upravený vládní návrh vojenských misí na letošní rok navíc podle šéfa opozice akceptuje požadavky ČSSD. Ministryně obrany Vlasta Parkanová krok sociálních demokratů uvítala: „Je to pro armádu České republiky i pro pověst České republiky v zahraničí dobrá zpráva.“

Vláda se bude tématem zabývat v pondělí za přítomnosti prezidenta Václava Klause. Pozvala i předsedy odborných sněmovních a senátních výborů za ČSSD. Pokud vládní koalice návrh týkající se poplatků ve zdravotnictví ve sněmovně úplně potopí, nebo přijme omezení poplatků neodpovídající požadavkům ČSSD, navrhne vedení ČSSD svým poslancům, aby vyslovili vládě nedůvěru. Podle předsedy zelených Martina Bursíka by ale bylo vyvolání hlasování větším rizikem pro ČSSD než pro vládu.

Reportáž Olgy Málkové (zdroj: ČT24)

Jednání vlády tentokrát s opozicí i prezidentem

Pondělního zasedání vlády, na kterém se bude návrh na vyslání českých vojáků do zahraničních vojenských misí projednávat, se zúčastní i prezident Václav Klaus. Vláda také přizvala některé zákonodárce opoziční ČSSD, někteří z nich ale nepřijdou. Koaliční návrh nemá jistou podporu ani v řadách jejích vlastních poslanců. Při minulém hlasování koalici chyběl hlas lidoveckého poslance Ludvíka Hovorky, který ale teď změnil názor: „Z důvodů, které již dříve zazněly, a to je problematické stahování bojové jednotky z afghánských hor.“

Předseda senátního výboru pro zahraničí a obranu Jiří Dienstbier, nestraník za ČSSD, již dříve řekl, že na jednání vlády půjde. Předseda sněmovního zahraničního výboru Jan Hamáček se dnes naopak z jednání vlády omluvil. Partnerem pro vládu je podle něho vedení strany a také zastává názor, že účast předsedů parlamentních výborů na jednání vlády je neobvyklá věc.

Vojáci jsou v nejistotě od Vánoc

Plán misí sociální demokraté zamítli těsně před Vánoci, vláda pak vojákům prodloužila jejich mandát o další dva měsíce. Pokud se s opozicí nedohodne, bude je muset stáhnout k 1. březnu, což se podle představitelů ministerstva obrany neobejde bez rizik a zbytečných nákladů.

Václav Klaus
Zdroj: ČT24
Vydáno pod