Langer odsoudil čin policisty, který brutálně zbil Vietnamce

Praha - Čin, který spáchal začátkem ledna brněnský policista, je podle ministra vnitra Ivana Langera odsouzeníhodný. Člen Policie ČR zbil cizince tak, že na následky zemřel. Jeho dva kolegové údajně útoku jen přihlíželi a nezakročili. Žádný z nich s obviněním nesouhlasí, cizinec byl podle nich nebezečný a pod vlivem drog. "Pokud brněnští policisté tento čin spáchali, je to neomluvitelné a jednoznačně to odsuzuji," prohlásil Langer. Do konce vyšetřování jsou tři muži z pohotovostní a eskortní jednotky postaveni mimo službu. Pokud budou odsouzeni, budou okamžitě po nabytí rozsudku propuštěni.

„Služební průkaz každého policistu zavazuje, policisté se jako první vždy musí řídit zákonem,“ dodal ministr. Podle něj veřejnost každou situaci, kdy se proti zákonu prohřeší policisté, vnímá velmi ostře. Česko-vietnamská společnost například požaduje omluvu a odškodnění pro pozůstalé. Její předseda Marcel Winter už poslal i dopis na ministerstvo vnitra a Policejní prezidium: „Zde selhali jednotlivci z policie. Takoví jednotlivci nemají v řadách policie co dělat.“ 

„Brněnský případ je velmi nešťastný a může bohužel vrhnout špatné světlo na práci tisíců poctivých policistů. Rád bych právě proto zdůraznil, že jde o jednotlivý případ, byť jakkoli nešťastný a tragický,“ uvedl Langer. Inspekce policie se zatím k případu nechce vyjádřit. Podle mluvčí Martiny Lídlové více k případu řekne v pondělí.

Reportáž Petry Špičkové a Pavly Sedliské (zdroj: ČT24)

K incidentu došlo 4. ledna v Brně. Policisté byli na telefonickou žádost občanů vysláni do jednoho brněnského bytu obývaného Vietnamci. Tam vznikl údajný konflikt mezi policistou a jedním členem vietnamské komunity. Vietnamec utržil podle obvinění rány pěstí. Přitom utrpěl zlomeniny několika žeber a natržení sleziny, což se mu patrně stalo osudným. Druhý den zemřel.

Trojice policistů skončila v policejní cele. Soud dnes rozhodl, že je bude vyšetřovat na svobodě. Jednatřicetiletému policistovi hrozí za ublížení na zdraví s následkem smrti a zneužití pravomoci veřejného činitele až 15 let vězení. Jeho dva kolegové, kteří údajně napadení přihlíželi a nezakročili, jsou obviněni ze zneužití pravomoci veřejného činitele. Hrozí jim šest měsíců až tři roky vězení. Podle svých nadřízených byli všichni obvinění zkušení a bezproblémoví, policejní uniformu oblékali deset let.