V Mělníku odhalili za účasti prezidenta Palachovu sochu

Mělník - V Mělníku dnes slavnostně odhalili sochu věnovanou památce Jana Palacha. Monument vytvořil v roce 1969 maďarský sochař žijící ve Francii András Beck, který si sám přál, aby jeho dílo bylo instalováno v Česku. Socha zdobí mělnický Jungmannův park přímo naproti budově, kam mladý Jan Palach chodil na gymnázium. Odpolední akce se zúčastnili někteří političtí představitelé i ústavní činitelé v čele s prezidentem ČR Václavem Klausem.

Mělničtí radní se o 3,5 metru vysokou skulpturu, která znázorňuje hořící siluetu muže, začali zajímat proto, že Palach se narodil ve Všetatech na Mělnicku a v Mělníku navštěvoval gymnázium. Náklady na její pořízení byly vyčísleny na 1,5 milionu korun, město muselo vyhlásit veřejnou sbírku. Celý projekt je výsledkem společného česko-francouzského snažení.

Dvacetiletý Palach se 16. ledna 1969 zapálil v horní části pražského Václavského náměstí na protest proti stavu ve společnosti, zapříčiněnému pokračující okupací. Na následky rozsáhlých popálenin o tři dny později zemřel. Dnes je tomu tedy na den přesně 40 let.

U sochy sv. Václava se vzpomínalo na Palachovu smrt i události Palachova týdne

Cílem akce na pražském Václavském náměstí je podle člena realizačního týmu Rostislava Tvrdíka především dialog a reflexe nejen Palachova činu, ale také událostí takzvaného Palachova týdne 16. až 20. ledna 1989, kdy se konala vlna demonstrací proti tehdejšímu režimu.

Během akce se zpívaly písně Karla Kryla. Programu se účastnila publicistka Petruška Šustrová, teolog a sociolog Tomáš Halík, farář a disident Svatopluk Karásek. Se svým projevem vystoupil také pražský primátor Pavel Bém.

Plakát k výročí smrti Jana Palacha
Zdroj: ČT24