Topolánek přeje Obamovi razanci i schopnost komunikace

Praha - Snazší komunikaci mezi Evropskou unií a Spojenými státy, ale i schopnost řešit problémy stejně razantně jako jeho předchůdce popřál novému americkému prezidentovi Baracku Obamovi český premiér Mirek Topolánek. V prohlášení také Topolánek uvedl, že nástupci George Bushe v Bílém domě přeje, aby se mu podařilo splnit alespoň část toho, s čím přišel.

„Aby to znamenalo samozřejmě i jakousi vlídnější tvář Ameriky, kterou všichni očekávají, například Evropané, Evropská unie, aby komunikace byla snazší,“ uvedl Topolánek. Obama dnes skládá prezidentskou přísahu a stává se 44. prezidentem Spojených států. Jeho nástup a práci v Bílém domě v době ekonomické krize i složité mezinárodní situace napjatě očekává americká i světová veřejnost.

V souvislosti s razancí při řešení složitých otázek připomněl Topolánek například americkou účast při řešení blízkovýchodního konfliktu nebo postoj k Íránu či odchod americké armády z Iráku. „To má vliv na globální bezpečnost. V tomto smyslu mu přeji pevnou ruku, dobré nervy a hodně štěstí,“ řekl Topolánek.

ČR by jako předsednická země Evropské unie ráda Obamu přivítala na neformálním setkání sedmadvacítky věnovaném energetickým otázkám a ochraně klimatu, které Praha možná uspořádá. Topolánek to uvedl v on-line diskusi na předsednickém webu www.eu2009.cz. Nešlo by přitom o oficiální návštěvu ČR, ale akci v rámci předsednictví, dodal premiér. Obamův úřad prý zatím nechal nabídku bez odpovědi do doby, než se nový prezident ujme funkce.