Co s cizinci, kteří přišli o práci? Stát si neví rady

Praha - Problém cizinců, kteří v Česku kvůli finanční krizi přišli o práci, začíná zaměstnávat Topolánkův kabinet. Ministerstvo vnitra navrhuje, aby stát nezaměstnaným cizincům zaplatil transport do jejich domovské země, tedy především Mongolska a Vietnamu. Neziskové organizace, které pracují na podporu cizinců často vykořisťovaných pracovními agenturami, jsou však proti. Dopravu domů by jim měly zajistit právě ty společnosti, které práci v Česku zprostředkovaly.

Zahraniční pracovníci působí především v krizí postiženém automobilovém průmyslu. Za cestu do Česka často zaplatí své životní úspory, zde pracují stovky hodin za nízký plat, neboť značnou část jejich příjmů odčerpávají agentury, které jim práci zprostředkovaly.

Podle úřadů práce přišlo o zaměstnání až dvanáct tisíc cizinců, v polovině roku končí pracovní poměr dalším sedmdesáti tisícům. Pracovní úřady pro ně ale neumí najít nové umístění, a ministerstvo vnitra proto navrhlo jejich transport do domovské země. „Pro cizince je podstatně výhodnější, když budou odjíždět v legálním postavení než v nelegálním, protože v druhém případě je možnost jejich návratu blízká nule,“ řekl Tomáš Haišman z odboru azylové a migrační politiky ministerstva vnitra. Cena letenky se pohybuje v rozmezí 15 až 20 tisíc korun.

Reportáž Richarda Samka (zdroj: ČT24)

Návrh vnitra kritizovaly odbory. „Vláda ještě před dvěma měsíci bojovala o zelené a modré karty, aby do země přišli cizinci jako levná pracovní síla. Ta tady teď je a my nevíme co s ní,“ řekl vedoucí právního oddělení Českomoravské konfederace odborových svazů Vít Samek.

Návrh neziskovek: Ať převoz platí agentury

S návrhem na řešení přispěly neziskové organizace, které cizincům pomáhají. Podle nich by měly návrat cizinců zaplatit agentury, které jim práci zprostředkovaly. „Měl by být vytvořen garanční fond, do kterého by povinně přispívaly agentury, které sem cizince zvou. Stejně jako je to u cestovních kanceláří,“ navrhnul Milan Daniel z pardubické neziskové organizace Most pro lidská práva.

Právě na pracovní agentury se snáší kritika už dlouhodobě, veřejnost volá po jejich tvrdším postihu a odpovědnosti. Agentury se totiž častokrát o ty klienty, kteří přišli o práci, přestávají zajímat. Se čtvrtinou z dvou tisíc agentur, které v zemi působí, již ministerstvo práce a sociálních věcí zahájilo správní řízení. Spolu s rezortem vnitra zahájilo práci na zákonu, podle něhož bude možné proti přečinům agentur postupovat účelněji.