Další kritika na Čunkovu hlavu, tentokrát kvůli evropským fondům

Praha - Odcházející ministr pro místní rozvoj Jiří Čunek sklidil další kritiku. Tentokrát za to, že se na poslední chvíli omluvil z dnešního jednání sněmovního kontrolního výboru. Poslancům měl přitom poskytnout informace o situaci sporného monitorovacího systému, jehož prostřednictvím Česko žádá o peníze z fondů Evropské unie. Jeho provoz je totiž od 1. ledna zastaven, a republika tak nemá žádný systém pro komunikaci s Bruselem. Jednání se nezúčastnil ani žádný jiný představitel Čunkova ministerstva, což koaliční i opoziční poslanci označili za bezprecedentní chování a za pohrdání sněmovnou.

Čunek svou nepřítomnost podle Koníčka omluvil „mimořádně intenzivní prací na řešení zajištění monitorovacího systému“ i dalším pracovním vytížením. Předseda sněmovního kontrolního výboru zároveň informoval, že ministerstvo pro místní rozvoj smlouvu na provoz té části monitorovacího systému vypovědělo ke konci roku. Od začátku roku tak fakticky nefunguje systém na čerpání strukturálních fondů a tzv. fondů soudružnosti, jehož existence je navíc podmínkou pro to, aby Česko peníze z EU mohlo dostávat.

„To, že existuje problém a vakuum a že dnes pravděpodobně nemáme žádný monitorovací systém, považuji téměř za katastrofu pro hospodářství v České republice,“ prohlásil místopředseda výboru Libor Ježek (ODS). Jen v případě funkčnosti celého systému přitom může do Česka v období 2007 až 2013 přitéct víc než 700 miliard korun.

Fondy jsou Čunkovým slabým místem, ministr se brání

Problémy s čerpáním evropských dotací přitom nejsou krátkodobou záležitostí. Jiří Čunek byl opakovaně kritizován za to, že jeho ministerstvo nezvládá dostatečně využívat možnosti, které Brusel nabízí. Sám Čunek to však opakovaně odmítá. Výpady na to, že jsme čerpání z fondů nezvládli, jsou neopodstatněné, z celkových 27 miliard eur, které nám Evropská unie přidělila, jsou podány projekty za 15 miliard, což mi nedostatečné nepřijde," uvedl Čunek například v Nedělní partii TV Prima.

Sporný je i vlastní monitorovací systém. Ten ministerstvo pořídilo v roce 2001 za sociálně demokratického ministra Petra Lachnita v rozporu s tehdy platným zákonem o zadávání veřejných zakázek, a uzavřelo mu tak cestu k financování systému z evropských dotací.

Výhrady Evropské komise podporuje i analýza

Výhrady vyjádřila i Evropská komise - té vadí, že česká strana chce veškeré výdaje na jeho pořízení financovat z Operačního programu Technická pomoc. Čunek však ujišťuje, že systém je v pořádku. V dopise předsedovi kontrolního výboru uvedl, že „monitorovací systém strukturálních fondů České republiky je funkční a zajišťuje povinnosti dané České republice nařízeními Evropské komise.“

  • Jiří Čunek autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/6/511/51019.jpg
  • Ministerstvo pro místní rozvoj autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/4/325/32476.jpg
  • Evropská komise autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/6/567/56648.jpg