Brno chystá opatření proti nadměrnému hluku, výměny oken i kolejí

Brno - Ve vybraných brněnských ulicích se budou vyměňovat okna, přebrušovat koleje tramvají či zcela přebudovávat nekvalitní silnice a uložení kolejí v zemi. Chce tak snížit hlučnost v ulicích. Změny by měly pomoci nejen lidem, kteří v hlučných ulicích bydlí, ale i podnikatelům. Dnes mnohde nemohou kvůli hlučnosti stavět, řekl dnes novinářům primátor Roman Onderka.

Podle primátora plánují podnikatelé jen v centru města několik investic, na které kvůli nynější hlučnosti jen obtížně mohou získat povolení. Příkladem je chystaná stavba podzemních garáží poblíž hlavního nádraží. Investor má potíže získat povolení na zbudování vjezdu do garáží, protože provozem by v ulici zvýšil hluk. Už nyní tam jsou hlukové limity překročeny, protože nedaleko vede tramvajová trať.

Situaci podle Onderky může řešit jen město - tak, že koleje přebrousí, aby soupravy tolik nehlučely, nebo trať přebuduje a umístí koleje na pryžové pražce.

Radní tento týden schválili studii proveditelnosti protihlukových opatření. Podle dokumentu by se v letech 2010 až 2014 měla v nejhlučnějších ulicích měnit okna. Od roku 2010 do roku 2024 jsou naplánované výměny povrchů nevyhovujících silnic a ve stejném časovém úseku také přestavby tramvajových tratí. Investice přijdou na bezmála tři miliardy korun. Cenu zvyšují hlavně nákladné přestavby kolejí.

Podle hlukové mapy Brna trpí větším hlukem, než povolují hygienické limity, desetina obyvatel. Týká se to nejčastěji lokalit v centru a poblíž důležitých silnic. V noci musí nadlimitní hlukovou zátěž snášet tři procenta obyvatel. V Brně žije kolem 370.000 lidí.