Julínkovi náměstci pokračují pod Filipiovou, chtějí dokončit reformu

Praha - Nastupující ministryně zdravotnictví Daniela Filipiová si v nové funkci ponechá tým náměstků, kteří působili za jejího předchůdce Tomáše Julínka. Filipiové by měli pomoci pokračovat v započatých reformách zdravotnického systému a uklidnit situaci okolo zdravotnických poplatků. Spolupracovat by Filipiová chtěla i s odstupujícím ministrem - ten svoji pomoc nevyloučil.

Rozhodnutí nové ministryně nepřekvapilo stínového ministra zdravotnictví za ČSSD Davida Ratha. „Pokud bude pokračovat v Julínkově politice, tak samozřejmě s tím my souhlasit nebudeme,“ nechal se slyšel Rath. Děkan 1. lékařské fakulty UK Tomáš Zima zase věří, že se vysokým školám podaří s ministryní dohodnout modifikaci reformy v oblasti přeměny univerzitních nemocnic na akciové společnosti. Zachování reformního týmu zase vítá mluvčí Koalice soukromých lékařů Jan Jelínek, podle něhož reforma neztratí smysl a dech.

Cikrt odchází, náměstkové zůstávají

Interview ČT24

S Julínkem z ministerstva odchází i jeho mluvčí Tomáš Cikrt, náměstkové ale zůstávají a budou pokračovat v prosazování reforem. „Závazné je pro mě programové prohlášení vlády, které se nemění, proto se budu i nadále snažit plnit program reforem. Kdybych se svými kolegy odešel, nebylo by to zodpovědné,“ uvedl v Interview ČT24 první náměstek ministra zdravotnictví Marek Šnajdr.

Největší překážkou, se kterou se ministerstvo potýká, je podle Šnajdra zakonzervovanost systému: „Každá změna se dotýká některých zájmových skupin, ty se brání ještě dřív, než se se změnami seznámí. Navíc ve zdravotnictví jde o životy, a tak je argumentace plná emocí. Na ministerstvu zdravotnictví byl ale klid pouze tehdy, když se nic nedělalo, a to nechceme.“

Poplatky - snadný terč pro kritiky

„Možná i vinou některých lidí z koalice se zdá, že jedinou zásadní změnou ve zdravotnictví jsou poplatky, ale není to pravda. Provádíme změny systému, který je tu zakonzervovaný od roku 1966. Dosavadní legislativa nehovoří o jednotlivém pojištěnci, jeho právech, ale jen o amorfním nedohledatelném lidu a jakési péči, kterou mu stát poskytuje - bez podmínek, bez kvality a bez práv,“ uvedl pro ČT24 Šnajdr.

Šnajdr přiznal, že poplatky se staly snadným terčem vnitrostranických bojů i opozice a zapříčinily ministrův pád. „Přesto tým Tomáše Julínka dokázal zajistit, že občan v České republice, pokud je vážně nemocen, tak mu nehrozí to, co například v roce 2006, že se na něj nedostane s moderní léčbou, protože na to nejsou peníze. Vsadili jsme na prospěch těchto lidí a solidaritu většiny. Těmto lidem jsme zajistili nelimitovanou špičkovou péči a jejich počet se za poslední dva roky zdvojnásobil.“

Za neúspěch reformy Šnajdr označuje limit spoluúčasti 5000 korun, nad který hradí péči pojišťovna. Limit totiž přesáhlo jen málo lidí, a tak muselo ministerstvo navrhnout jeho korekci. To má podle náměstka dvě interpretace - limit je na jednu stranu příliš vysoký, ale na druhou stranu, poplatky za péči nejsou nijak vysoké. Podle statistického úřadu drtivá většina lidí neutratí za své zdraví více než 400 korun za měsíc a v rozpočtech rodin, včetně důchodců, je položka za zdraví nižší než například za alkohol a tabákové výrobky.

  • Tomáš Julínek a Tomáš Cikrt autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/2/154/15338.jpg
  • Regulační poplatky autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/2/186/18555.jpg