Havlův stav se stále zlepšuje, koncem příštího týdne by mohl opustit ARO

Praha - Zdravotní stav exprezidenta Václava Havla se podle slov lékařů "trvale mírně zlepšuje". Havel je na tom lépe i psychicky. Už nemusí k dýchání používat speciální masku a dnes začal dokonce pod dohledem přednosty rehabilitační kliniky Pavla Koláře i mírně rehabilitovat. Pokud se bude jeho stav zlepšovat i nadále a neobjeví se žádné komplikace, mohl by Havel opustit pražskou motolskou nemocnici na konci příštího týdne.

Havel dnes v televizi sledoval jmenování čtyř nových ministrů a jednoho stávajícího do funkce. O personální změny na ministerstvech měl podle lékařů Havel velký zájem. „V současné době je stav natolik uspokojivý, že je možné začít s mírnou kondiční zátěží,“ informoval Kolář. Díky tomu, že už může chodit, se podstatně zlepšil i jeho psychický stav. Rovněž aktuální rentgenové snímky ukázaly, že zánětlivé změny na plíci ustoupily. Šéf lékařského konzilia Martin Holcát dnes popřel informaci bulvárního média o tom, že by měl exprezident podstoupit druhou operaci. Pokud se neobjeví žádné komplikace, mohl by Havel motolskou nemocnici opustit zhruba za deset dní. Zřejmě by se tak ani nekonal jeho přesun na nadstandardní pokoj, kde je například i pracovna. Havel se cítí na oddělení ARO dobře a je zvyklý na tamní lékaře i sestry, takže přesun není na pořadu dne.

Další tisková konference lékařského konzilia s aktuálními informacemi o Havlově stavu bude zřejmě ve středu nebo ve čtvrtek.

Bývalý prezident se léčí ve Fakultní nemocnici Motol se zánětem plic. Po řadě zvratů, kdy se jeho zdravotní stav mírně zhoršoval a zase trochu zlepšoval, ohlásili lékaři ve čtvrtek poprvé jen zlepšování. 72letý Havel se 12. ledna podrobil operaci, při níž mu lékaři odstranili zánětlivé ložisko z krku. Pooperační stav zkomplikovalo zahlenění části pravého plicního laloku, zánět se později rozšířil i na levou plíci, čehož se lékaři obávali. V sobotu se bývalému prezidentovi ucpal lalok pravé plíce, intenzivní rehabilitace sice problém odstranila, těžkosti se ale v pondělí ráno opakovaly - tentokrát se částečně uzavřel dolní lalok v pravé plíci. Stav se zlepšil po intenzivní rehabilitaci a inhalaci, pomohla i změna antibiotik.

Martina Pelichovská
Zdroj: ČT24