Kvůli stávce Lufthansa zrušila 40 letů

Berlín - Tříhodinová stávka palubního personálu největší německé letecké společnosti Lufthansa dnes na letišti ve Frankfurtu nad Mohanem zastavila desítky letů. Výstražným zastavením práce od 6:15 do 9:15 SEČ chtěla odborová organizace stevardů a stevardek (Ufo) zvýšit tlak na vedení Lufthansy při jednáních o růstu mezd. Kvůli stávce, do které vstoupilo zhruba 600 pracovníků, odpadlo 40 letů na krátké a střední vzdálenosti. Mezikontinentálních letů se údajně stávka nedotkla.

Pasažérům, jejichž lety byly zrušeny, nabídla letecká společnost jiné spoje, cestu vlakem nebo stornování letenky. Další cestující se museli obrnit trpělivostí, neboť jejich spoje nabraly zpoždění. Zrušeny byly například lety do Lyonu, Londýna, Budapešti či Amsterodamu, z vnitrostátních spojů pak do Hamburku, Lipska, Drážďan nebo Berlína.

Ranní stávka bude mít dopady na plynulost leteckého provozu na frankfurtském letišti údajně až do odpoledne. U některých odletů je třeba počítat až s jednohodinovým skluzem.

Jádrem sporu mezi zaměstnanci a zaměstnavatelem je požadavek odborů na zvýšení mezd o 15 procent, zatímco největší německá letecká společnost nabízí maximálně deset procent.

Dnešní stávka byla první, kterou odborová organizace Ufo ve své historii vyhlásila. Ufo se v roce 1992 odštěpila od velkého odborového svazu pracovníků služeb Ver.di. Zaměstnanci pozemního a palubního personálu Lufthansy organizovaní ve Ver.di stávkovali za zvýšení mezd naposledy na přelomu loňského července a srpna. Zrušeny tehdy byly stovky letů.

V organizaci Ufo je sdruženo zhruba 70 procent stevardů Lufthansy, která jich zaměstnává dohromady 16 000. Nynější jednání o tarifní smlouvě přerušili zástupci Lufthansy a Ufo bez výsledku minulý pátek.

Vydáno pod