Klaus přeje vládě podporu, Paroubek se změnám vysmíval

Praha - Prezident Václav Klaus doufá, že dnes rekonstruovaný kabinet Mirka Topolánka se bude těšit "elementární podpoře Poslanecké sněmovny". Při jmenování nových ministrů na Pražském hradě zdůraznil, že kabinet musí čelit hospodářské krizi. S akcentem na současnou politickou situaci vyzval nové šéfy rezortů Topolánkova kabinetu, aby se rychle zapojili do práce. Podle hlavy státu pro ně neplatí stodenní lhůta hájení nových ministrů, a to i s ohledem na české předsednictví EU. Obměnu vlády zhodnotil s notnou dávkou ironie předseda opoziční ČSSD Jiří Paroubek. Nové členy vlády považuje za nekompetentní, kteří kabinetu kredit nijak nezvýší.

„Vláda, která s takovými obtížemi vznikala po parlamentních volbách v roce 2006, prochází dnes první významnou změnou ve svém složení. Je to jistě i reakce na to, jak česká veřejnost tuto vládu hodnotila a hodnotí,“ uvedl Klaus v krátkém proslovu při jmenovacím ceremoniálu na Hradě.

Topolánek ohlásil obměnu vládního kabinetu po drtivé prohře koalice v krajských a senátních volbách. Jeho kabinet ve sněmovně čelí opozičnímu tlaku, kde má těsnou převahou a kvůli vnitrokoaličním kritikům musí náročně vyjednávat podporu pro každý jednotlivý zákon. Na přelomu roku tak sněmovna třeba zrušila regulační poplatky ve zdravotnictví nebo odmítla schválit plán vojenských misí.

Paroubek hodnotil změny vlády kriticky a s ironií 

„Velmi nízký kredit vlády zůstává“, hodnotil změny ve vládě šéf ČSSD Jiří Paroubek. Petr Bendl (ODS), který přebírá ministerstvo dopravy, podle Paroubka selhal a o dopravě nic neví. Nová ministryně zdravotnictví Filipiová se prý zase brání jednání o poplatcích. Paroubkovi vadí, že Filipiová hodlá jít ve šlépějích svého předchůdce Tomáše Julínka, o čemž prý svědčí to, že si na ministerstvu ponechala „Šnajdrův gang„ (tým předchůdce Tomáše Julínka v čele s náměstkem Markem Šnajdrem). Ani Cyril Svoboda nemá pro svůj nástup na ministerstvo pro místní rozvoj potřebnou kvalifikaci. “Michael Kocáb by mohl s ministryní obrany Vlastou Parkanovou vytvořit duo a tu a tam si prozpěvovat," podotkl šéf ČSSD.

Jiří Paroubek
Zdroj: ČT24