Opatovice nad Labem bojují proti nadměrné dopravě

Opatovice nad Labem (Pardubicko) - Obyvatelům Opatovic nad Labem na Pardubicku jezdí kolem oken domů kamionová doprava. Může za to stavba obří mimoúrovňové křižovatky s přivaděčem na dálnici D11, která vzniká u obce. Už teď je silnice v obci poničená, praskají omítky domů a obyvatelé jsou vystaveni nadměrnému hluku a smogu. Po dokončení stavby by měla být situace ještě horší.

Místní se obávají, že dopadnou jako vesnice Libišany nebo Chlumec nad Cidlinou, kde kamiony jezdí od rána do večera, a chtějí po úřadech, aby jejich situaci vyřešily. „Pokud jde o rychlost kamionů, tak to dodržují, to problém není, ale jezdí často přetížené a silnice tím podle toho trpí,“ vyjadřuje se k situaci městský policista Petr Skála.

Opatovičtí chtějí zabránit tomu, aby už zanedlouho před jejich okny jezdily kamiony směřující z dálnice D11 na sever. „Tady se čeká na problém, který vznikne a pak se možná začne řešit,“ rozhořčuje se obyvatel Opatovi nad Labem Radek Šejvl.

Radnice v Opatovicích na stížnosti obyvatel a nedořešenou dopravu opakovaně upozorňovala Pardubický kraj, ale zatím bezvýsledně. „Kompetentní orgány by se k tomu měli postavit čelem dřív, než celá situace nastane,“ říká místostarosta Opatovic nad Labem Jaroslav Procházka (NEZ).

„Se mnou osobně o této záležitosti nikdo nejednal. V nejbližším období svoláme koordinační schůzku za přítomnosti všech orgánů a obcí,“ slibuje další jednání vedoucí odboru dopravy pardubického krajského úřadu Ladislav Umbraun. Opatovická radnice se bude snažit prosadit zákaz vjezdu těžké kamionové dopravě do obce. Novou mimoúrovňovou křižovatkou začnou kamiony projíždět už letos na podzim. Jednání o dopravě v Opatovicích chce krajský úřad svolat ještě během února.