V Česku začali pracovat „hledači“ orgánů

Praha – V Česku začali s přispěním evropských fondů pracovat takzvaní dárcovští konzultanti. Zkušení lékaři, většinou z anesteziologicko-resuscitačních oddělení (ARO), začnou ve všech fakultních nemocnicích vyhledávat vhodné dárce životně důležitých orgánů. Jde o pacienty s prokázanou smrtí mozku nebo nezvratnou zástavou krevního oběhu. Od té chvíle je člověk oficiálně mrtvý a jeho orgány lze použít k transplantaci. Informaci přinesly Lidové noviny.

Koordinační středisko transplantací (KST) už podle novin v pilotním projektu vyškolilo 20 konzultantů, kteří mu budou vhodné dárce nabízet. Celkem jich má během pár let pracovat ve všech fakultních nemocnicích asi 70.

Odborníci zároveň rozptylují obavy ze zneužití systému a vylučují, že by nastalo masové odpojování pacientů od přístrojů jen proto, aby bylo k dispozici víc orgánů vhodných ke transplantacím. „Konzultanti nejsou ošetřujícími lékaři potenciálního dárce a nemají vliv na jeho léčbu. Nerozhodují ani o tom, komu bude orgán transplantován. To má za úkol naše středisko,“ uvedl ředitel KST Pavel Březovský.

Počet dárců s přispěním konzultantů může být až dvojnásobný

Konzultant má dbát na dodržování zákonných pravidel dárcovství a využívat znalosti o podpůrné léčbě, která má udržet orgány až do operace v nejlepším stavu. Podobný systém zavedli nedávno i jinde v Evropě a osvědčil se. „Například v Portugalsku díky činnosti konzultantů vzrostl počet transplantací o třetinu,“ dodal Březovský.

Nyní se počet dárců pohybuje okolo 200 ročně. Jejich odebrané orgány zachrání nebo změní život k lepšímu 450 lidem. Počet dárců s přispěním konzultantů by mohl být až dvojnásobný. Uspokojit by se tak mohla většina těžce nemocných čekajících na vhodný orgán.