Exministryně zdravotnictví Součková si opět vyslechla osvobozující rozsudek

Praha - Bývalá ministryně zdravotnictví Marie Součková dnes byla opět osvobozena. Rozsudek ve čtvrtém kole procesu vynesl Obvodní soud pro Prahu 2, který tak dospěl ke stejnému závěru jako v předchozích třech případech. Odvolací senát zatím všechny osvobozující rozsudky zrušil. Součková podle obžaloby uzavřela nevýhodné smlouvy o právní pomoci mezi ministerstvem a advokátem Zdeňkem Nováčkem ve sporu s firmou Diag Human. Dnešní rozsudek je nepravomocný. Státní zástupce se na místě odvolal. Případ tak poputuje k odvolacímu soudu už počtvrté.

„Netěší mě pokračování kauzy tímto nešťastným způsobem. Nicméně povinnosti jsou takto stanoveny,“ řekl ČT státní zástupce Kamil Švec. Podle advokáta Součkové jde sice o velmi komplikovanou věc, stíhání ale nebylo zahájeno zcela uváženě. Podle českých zákonů může přehazovaná mezi soudy trvat nekonečně dlouho.

Obžaloba Součkovou viní z porušování povinnosti při správě cizího majetku a ze zneužívání pravomoci veřejného činitele. Podle spisu najala Nováčka, ačkoli věděla, že měla kauzu Diag Human předat k červenci 2003 Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových. Součková, která po obvinění vystoupila z ČSSD, mluvila od počátku případu o politickém podtextu a o tom, že kdyby byla politicky loajální, asi by na ministerstvu zůstala.

Nováček byl podle obžaloby zvolen bez výběrového řízení. Za zastupování státu ve sporu s Diag Human pak dostal podle smlouvy zhruba deset milionů korun, čímž podle obžaloby vznikla státu škoda. Dalších deset milionů korun měl navíc advokát získat při vypovězení smlouvy. Kdyby spor vyhrál, obdržel by 170 milionů korun.

Stát má Diag Human zaplatit 8,33 miliardy korun a úroky za škodu

Společnost Diag Human usilovala počátkem 90. let o obchodování s krevní plazmou z českých transfuzních stanic. Poté, co se o ní nepříznivě vyjádřil tehdejší ministr zdravotnictví Martin Bojar, z obchodu sešlo. Firma loni vyhrála arbitráž s Českem - rozhodci určili, že jí stát má zaplatit 8,33 miliardy korun a úroky za škodu, kterou jí způsobil vytlačením z trhu.

Česká republika peníze platit nechce, Diag Human naopak věří, že firmě náleží suma zhruba o tři miliardy korun vyšší, než společnosti přiznali původní rozhodci, kteří měli všichni české občanství. Obě strany se proto proti nálezu odvolaly. Spor by měla s konečnou platností vyřešit nová trojice arbitrů v čele s ombudsmanem Otakarem Motejlem: „Uvědomil jsem si určitou vyšší míru odpovědnosti za to, aby tento nekonečný spor byl skončen.“

Diag Human chce také kvůli arbirtáži informovat Evropskou komisi a Evropský parlament, nelíbí se jí totiž jmenování arbitrů pro přezkumné řízení. Ministerstvo zdravotnictví se prý pokusilo porušit nezávislost odvolacího senátu. Společnost zároveň vyzvala novou ministryni zdravotnictví Danielu Filipiovou (ODS), aby stáhla návrh na jmenování Petra Kužela hlavním arbitrem. Kužel je propojený s vládní ODS, a je tedy podle firmy podjatý.