Očkování proti chřipce má smysl i v době začínající epidemie

Praha - V České republice využije očkování proti chřipce jen kolem sedmi procent lidí. V letošním roce už sice ideální doba pro očkování pominula, stále ale ještě není pozdě dát tělu obrannou vakcínu. I když bude účinek o něco nižší, průběh nemoci pak bude mnohem mírnější. Chřipková epidemie obvykle trvá šest až osm týdnů, kulminovat by tedy letos měla koncem února. Hygienici předpovídají, že epidemie ovládne celou zemi do čtrnácti dnů.

Podle Martiny Havlíčkové z Národní referenční laboratoře pro chřipku se nedá říct, že by teď očkování nemělo smysl. Státní zdravotní ústav se navíc snaží vyvracet zažitý názor, že vakcína může naopak nemoc vyvolat. „Chřipková vakcína je mrtvá, virus je usmrcený,“ dodala Havlíčková.

Pokud se lidé chtějí chřipce vyhnout, platí dlouhodobě ověřené rady - vitaminy a otužování. Podle lékařů je navíc vhodné vyhnout se místům, kde je hodně lidí, jako jsou například kina, divadla nebo obchodní centra. Ve velkých městech lékaři doporučují pokud možno nejezdit metrem, kde se viry velmi rychle množí. „Pokud můžete, tak jezděte raději tramvají, která se na každé stanici vyvětrá,“ doporučuje praktická lékařka Irena Kudrnovská.

Když už lidé chřipkou onemocní, nemusí hned běžet za lékařem, a virus tak roznášet dál. Často stačí například telefonická konzultace s doktorem. Podle praktického lékaře pro děti a dorost Pavla Neugebauera nejlépe pomáhá tělesný klid, kdy je nutno nechat organismus odpočívat a pokud možno zamezit dalším aktivitám.