Auto na záchytném parkovišti vyjde při MS na 300 korun denně

Liberec - Kvůli mistrovství světa v klasickém lyžování budou v Liberci zřízena dvě velká záchytná parkoviště. Diváci za osobní auto zaplatí 300 korun nebo 12 eur parkovného denně. Ze získaných peněz se uhradí příprava a provoz parkovišť. Příjmy z nich poslouží také na bezplatnou kyvadlovou dopravu do běžeckého areálu ve Vesci a ke skokanským můstkům na Ještědu. Dnes o tom informoval manažer pro dopravu na mistrovství světa Tomáš Pochop.

„Přístupové cesty k záchytným parkovištím povedou z rychlostní komunikace I/35. Na každé z nich se vejde až 4 000 aut. První parkoviště vyroste na letišti v Liberci - Ostašově a druhé na čtyřpruhové silnici I/14 na úseku od rychlostní komunikace R35 ke kruhovému objezdu v Kunraticích,“ konstatoval Pochop.

Letiště je třeba zpevnit plastovými dlaždicemi

Liberecké letiště leží na louce a musí se zpevnit plastovými dlaždicemi. „Příprava a provoz obou parkovišť vyjde na šest až sedm milionů korun. Nejvíce peněz si vyžádá vybudování a rozebrání provizorního parkoviště v Ostašově. Vysoké náklady se pokryjí právě z poplatků za parkování,“ uvedl Jaroslav Hauptvogel, vedoucí liberecké společnosti Activ, kterou si pořadatelé najali na zajištění parkování při mistrovství světa.

Hauptvogel upozornil, že Activ nebude mít z parkovišť žádný zisk. „Z tržeb za parkovné pokryjeme pouze naše náklady,“ dodal Hauptvogel. Letiště patří liberecké radnici a parkoviště na sedmi kilometrech silnice I/14 pronajme pořadatelům mistrovství světa Ředitelství silnic a dálnic.

V okolí letiště v Ostašově očekávají policisté během šampionátu dopravní problémy. K letišti řidiči dojedou z rychlostní komunikace R35 přes kruhové objezdy v Růžodole, před nimiž se však ve špičkách tvoří kolony aut již nyní. Při mistrovství světa automobilový provoz ještě více zhoustne.