Špindlerův Mlýn by rád postavil silnici přes hřeben Krkonoš

Špindlerův Mlýn - Špindlerův Mlýn by rád podpořil horskou turistiku a vybudoval nové silniční spojení do polské obce Podgórzyn. I polská strana projekt podporuje. Správě Krkonošského národního parku se ale nelíbí, že by silnice vedla přes hřeben Krkonoš u Špindlerovy boudy.

V současné chvíli silnice ze Špindlerova Mlýna končí na hřebenu u Špindlerovy boudy a na polské straně se cesta ztrácí ve sněhu. Základy silnice jsou postaveny už od druhé světové války. Stavba by se tak musela jen zrekonstruovat a dostavěly by se k ní další tři kilometry. „Jenom Jelení Hora má zhruba 100 000 obyvatel a spousta z nich právě musí absolvovat dlouhou cestu přes přechody, které v současné době jsou,“ vysvětluje místostarosta Špindlerova Mlýna Stanislav Řehoř (ODS).

„Původně jsme uvažovali o propojení v rámci záchranného systému, když dojde k nějakému požáru nebo v případě povodní,“ říká koordinátor projektu Oldřich Šimek. Jenže plány horských obcí narazily na odpor ochranářů. Vadila by jim jak samotná stavební činnost, tak hlavně to, co by následovalo po ní. Dopravu přes národní park pustit nechtějí. „Jedná se o centrální část Krkonoš, takže zásah do přírody by byl obrovský,“ předkládá stanovisko záchranářů mluvčí Správy KRNAPu Alena Drahná.

Pokud by silnice vznikla, cesta z Podgórzyna a vůbec z celého okolí Jelení Hory do Špindlerova Mlýna by se výrazně zkrátila. Turisté by už nemuseli až do Harrachova nebo na Pomezní boudy.