Miliony z povodňových rezerv dá kraj na poplatky

Praha - Od února začnou kraje, ve kterých zvítězila ČSSD, platit ze svého zdravotnické poplatky za pacienty v krajských nemocnicích. Krajské vlády nyní horečně hledají, kde by v rozpočtech ušetřily, aby měly na poplatky peníze. V Královéhradeckém kraji, kde vládne koalice ČSSD, lidovci a SNK Evropští demokraté, padne na poplatky 50milionový rezervní fond. Miliony, které ušetřilo předchozí vedení kraje třeba na povodně, se tak v poplatcích rozpustí.

Jak by bylo těžké vysvětlit občanům, že v případě povodní na ně nebude připraven dostatek financí, odpovídala Hana Orgoníková, poslankyně a předsedkyně královéhradecké ČSSD, pro pořad Interview ČT24: „Domnívám se, že naši zastupitelé si s tím poradí… Myslím si, že dají všichni hlavy dohromady (i se zastupiteli lidovců, SNK ED, ODS a KSČM) a rozhodně si poradí s tím, jak bude kraj hradit poplatky. Pokud by k povodním došlo, myslím, že začne fungovat i solidarita mezi kraji.“

Na otázku, zda je rozumné utratit padesátimilionovou rezervu tímto způsobem, odpověděla Orgoníková slovy: „Domnívám se, že když se dělají rozhodnutí, která směřují k občanům, nikdy nejde o rozházení peněz.“

Interview ČT24

Orgoníková a její spory s Drymlem

Hana Orgoníková má za sebou konflikt s odvolaným vicehejtmanem Vladimírem Drymlem, který ji kritizoval už po krajských volbách. Dryml tvrdil, že by kraj vést neměla a vyčítal Orgoníkové, že prosazovala uzavření krajské koalice ČSSD s lidovci a SNK Evropskými demokraty. Podle něj měla poslankyně usilovat o menšinovou vládu s tichou podporou komunistů.

Další spor, který se odehrál mezi Hanou Orgoníkovou s Vladimírem Drymlem, se týkal soukromé nemocnice ve Vrchlabí, kterou právě Vladimír Dryml řídí. Dryml prosazoval, aby zadluženou nemocnici kraj koupil za 150 milionů korun nebo aby si ji pronajal. Orgoníková byla proti: „Věděli jsme, že hodnota nemocnice nedosahuje navrhované částky 200, 150 a posléze i 121 milionů.“ Podle Orgoníkové by navíc ke koupi samotné neměl kraj peníze.

Dryml chtěl od kraje za nemocnici ve Vrchlabí 200 milionů, její hodnota je prý 40 milionů

Jak uvedla Orgoníková, kraj zřídil komisi, která se vrchlabskou nemocnicí zabývala, a ukázalo se, že hodnota nemocnice je zhruba 40 milionů. O konečném rozhodnutí ve věci nemocnice ve Vrchlabí by měl kraj rozhodnout na svém březnovém zasedání.

Orgoníková navíc již dříve uvedla, že měla ze senátora Drymla strach: „Nevybíravým způsobem se choval i při zasedání krajského výkonného výboru, ale nechtěla bych to rozpitvávat… Rozhodně když někdo chodí ozbrojen a má pocit, že mu je bráněno v rozletu, tak ano, měla jsem v jednu chvíli strach, ale teď už nemám.“

V Královéhradeckém kraji se novým hejtmanem stal sociální demokrat Lubomír Franc. Post vicehejtmana získal 22. ledna po odvolaném Vladimíru Drymlovi také sociální demokrat - Josef Táborský. Zdravotnictví bude řídit první žena v Radě kraje Jana Třešňáková a druhým náměstkem hejtmana se stal lidovec Vladimír Derner, 3. náměstkem ve vedení kraje je pak Helmut Dohnálek (SNK ED).