Bývalý prezident Havel dnes opustí nemocnici

Praha - Bývalý prezident Václav Havel dnes opustí nemocnici v Praze-Motole. O tom, že bude propuštěn do domácího ošetřování, se rozhodlo ve středu, řekl v České televizi přednosta kliniky rehabilitace a tělovýchovného lékařství v motolské nemocnici Pavel Kolář s tím, že by nyní bylo vhodné, aby Havel pokračoval v léčbě v nějakém rehabilitačním zařízení.

„Už včera se rozhodlo, že pan prezident dnes z nemocnice odejde do domácího ošetřování. Myslím, že v současné době je domácí pobyt schopen zvládnout.“ Havel bude doma minimálně do neděle. V průběhu příštího týdne pak lékařské konsilium rozhodne, jaký rehabilitační pobyt bude pro českého exprezidenta nejlepší.

„Onemocnění bylo vážnější než v minulosti. U pana Havla probíhaly v plicích dva procesy. Jeden zánětlivý proces ve stěnách plic, což nelze rehabilitací moc ovlivnit, a druhý, u něj už klasický, kdy se plíce plní hlenem a přerůstají zde mikroby. Je tu navíc velký problém postavení plíce, takže odsávání hlenu nelze provádět v potřebné kvalitě a jsme odkázáni na odkašlávání hlenu,“ informoval Kolář.

Havel byl do motolské nemocnice přijat 12. ledna, kdy mu bylo ihned po příchodu do nemocnice odoperováno zánětlivé ložisko v krku. Jeho rehabilitaci však zkomplikovalo zahlenění plic. Někdejší český a československý prezident dostával silná antibiotika, dýchal s pomocí kyslíkové masky a rehabilitoval s nejznámějšími českými odborníky. 

Čtrnáctičlenné lékařské konzilium, které se staralo o dvaasedmdesátiletého politika a dramatika, se sejde i dnes. Podrobnosti k Havlově stavu lékaři sdělí v 11:00 na tiskové konferenci, kterou bude ČT24 vysílat živě.

Pavel Kolář
Zdroj: ČT24