Střelba na křtu Paroubkovy knihy míří k soudu

Praha - Státní zástupkyně dnes předala soudu obžalobu na pražského hoteliéra Bohumíra Ďurička. Ten čelí obvinění z vraždy Václava Kočky mladšího, v případě uznání viny hrozí Ďuričkovi 10 až 15 let vězení. Ďuričko podle policie Kočku zastřelil loni v říjnu po křtu knihy předsedy ČSSD Jiřího Paroubka. Právník rodiny Kočkových navíc podal na Městské státní zastupitelství stížnost kvůli textu, který má Ďuričko na svých internetových stránkách. Sám nadále tvrdí, že se z jeho strany jednalo o sebeobranu.

Ďuričko tvrdí, že při incidentu po křtu knihy Jiřího Paroubka se pouze bránil útoku ze strany Václava Kočky. Výpověď Kočky staršího však jakékoliv napadení před střelbou popírá. Ďuričko navíc v těchto dnech zavdal rodině Kočkových další podnět k nenávisti, neboť na svých stránkách zveřejnil výzvu, ve které žádá podporu v boji proti členům rodiny Kočkových.

Tragická událost se stala loni 9. října v pražské restauraci Monarch. Podle policie se Ďuričko a Václav Kočka mladší dostali do sporu a následně i do potyčky. Verze svědků a údajného vraha se ale liší. Ďuričko tvrdí, že jej Kočka mladší napadl, protože předtím urazil jeho otce, provozovatele Matějské pouti Václava Kočku staršího. Po dvou inkasovaných úderech prý Ďuričko upadl na svou těhotnou přítelkyni. A jelikož se bál o život svůj, své přítelkyně i nenarozeného dítěte, tak třikrát vystřelil směrem ke Kočkovi mladšímu. Naopak otec zavražděného, Kočka starší, i další Paroubkův známý, podnikatel Vratislav Šlajer, už dříve řekli, že si nevšimli, že by Kočka mladší Ďurička napadl.

Soud poslal Ďurička krátce po události do vazby, ve které hoteliér zůstává dosud. Pokoušel se z vazby dostat na třímilionovou kauci, ale neúspěšně. Jeho stížnost proti rozhodnutí Obvodního soudu pro Prahu 1, který zamítl žádost o propuštění z vazby na kauci, a písemný slib, že se nepokusí o útěk, bude spolupracovat s policií a nebude páchat trestnou činnost, tento týden zamítl pražský městský soud. Ďuričko neuspěl ani s námitkou pro údajnou podjatost obvodního soudu.

Ďuričkovi patří společnost Hotel Axa, která provozuje stejnojmenný pražský hotel. Dříve se angažoval i na fotbalové scéně, když v 90. letech vstoupil do Dukly Praha. V roce 1997 ji přestěhoval do Příbrami a o dva roky později klub prodal kontroverznímu podnikateli Jaroslavu Starkovi.

Pohřeb Václava Kočky
Zdroj: ČTK/Roman Vondrouš
Vydáno pod