První Airbus vyrobený v Číně získají v červenci aerolinky Sichuan

Paříž - Čínské aerolinky Sichuan Airlines získají první Airbus vyrobený v Číně. Letadlo A320, které bude prvním letadlem smontovaným mimo Evropu, opustí čínský závod v červenci. Vyplývá to ze zprávy Airbusu pro zaměstnance.

Airbus začal montovat starší model A320 ve městě Tchien-ťin blízko Pekingu z částí dodaných z Evropy v září. V čínské továrně se nyní montují čtyři kostry letadel a pátá se připravuje.

Airbus a jeho americký konkurent Boeing se obracejí na asijské trhy v čele s Čínou, protože poptávka na domácím trhu klesá. Airbus a Čína se také nyní připravují na podpis dohody o investicích do modelu A350.

Airbus chce vyrábět čtyři A320 za měsíc

Také Čína již však začíná pociťovat globální ekonomickou krizi. V prosinci Peking přiměl aerolinky, aby kvůli poklesu letecké přepravy zrušily nebo odložily dodávky.

Airbusy v Tchien-ťin jsou montované ze součástí trupu letadla dodaných z továren ve Francii, Německu, Španělsku a Británii. Airbus plánuje do konce roku 2011 vyrábět v Číně čtyři letadla A320 měsíčně.

Sichuan Airlines jsou aerolinky střední velikosti, ve kterých vlastní podíl China Southern Airlines. Provozují více než 130 tras, téměř všechny po Číně. Mají 40 letadel, napsala agentura Reuters.