Bursíkovi kritici založili stranickou frakci

Pardubice - V Pardubicích se dnes sešlo okolo 35 kritiků současného vedení Strany zelených a jejího šéfa Martina Bursíka. Na své schůzce založili vnitrostranickou frakci pod názvem Demokratická výzva, kterou podpořila většina zúčastněných. Jedná se o signatáře výzvy předsednictvu strany k vnitrostranickému dialogu z loňského října. Oznámila to po jednání iniciátorka frakce Dana Kuchtová. Cílem uskupení není podle jejích slov rozštěpení strany ani svržení Bursíka.

„Chceme být programovou protiváhou vedení strany. Budeme chtít, aby se strana vrátila k demokratickému fungování. Nyní to tak není,“ řekla Kuchtová. Založení frakce mé podle slov Kuchtové přispět k tomu, aby ze strany neodcházeli její členové. Zároveň by měla pomoci získat straně více voličů.

Kritici vytýkají předsednictvu pod Bursíkovým vedením odchýlení od programu strany zejména v oblastech zdravotnictví, dopravy a zahraniční politiky. „Půl roku od posledního sjezdu jsme mediálně mlčeli. Od vedení ale není vůle ocenit snahu o dialog a vyjít vstříc,“ řekla Kuchtová.

Frakce nemá podle šéfa strany programový základ, skládá se z lidí, kteří sledují svůj postup na volitelná místa na kandidátce do Evropského parlamentu. Bursík je ochoten s nimi jednat o této možnosti, stejně jako dialog ohledně jejich požadavků z oblasti zdravotnictví, radaru, dopravy či zahraniční politiky. Obává se ale důsledků dalšího štěpení strany, proto požádal Kuchtovou, aby tento proces zastavila.

Kritikům se nelíbí ani dosazení Michaela Kocába do vlády

Říjnovou výzvu podle Kuchtové zatím podepsalo přes 330 stranických kolegů z dvoutisícové členské základny. „Představuje to asi třetinu aktivních členů strany,“ řekla. Mezi signatáři výzvy, která vznikla po pro zelené prohraných krajských volbách, jsou i rebelující poslankyně za zelené Olga Zubová a Věra Jakubková.

Dana Kuchtová:

„Michael Kocáb je další králík z klobouku. Martin Bursík stranu řídí jako firmu.“

Kuchtové se nelíbí ani dosazení hudebníka Michaela Kocába na funkci ministra pro lidská práva. V očích Kuchtové jde o člověka, který ve Straně zelených nikdy nepracoval a v oblasti lidských práv se neprofiloval.