Bezpečnostní rada projedná vznik centra pro internetové hrozby

Praha - Česká republika stále postrádá na počítačové viry specializované národní centrum. Ministerstvo vnitra plánuje příští měsíc předložit Bezpečnostní radě státu svou koncepci. V současnosti třeba tisíce českých počítačů ohrožuje nová virová hrozba Conficker.

Na monitoru počítače vypadá Conficker nenápadně. Z počátku ani nijak otevřeně nepůsobí, nicméně jeho tvůrci napadené počítače mohou ovládat a mohou je rovněž využít k masivnímu útoku na další uživatele. S Confickerem mají již svou zkušenost také české počítačové firmy, ochrana před ním ale zůstává pouze na nich samotných. „Co se týče těch koordinací nebo včasných varování, já osobně jsem zatím nezachytil žádné,“ říká odborník na počítačovou bezpečnost Radek Smolík.

Ministerstvo vnitra, které má internetovou bezpečnost na starosti, se už loni na jaře chystalo předložit Bezpečnostní radě státu určité návrhy na řešení situace. Na pořad jednání vládního orgánu ale přijde až příští měsíc. Bezpečnostní rada bude rozhodovat o vzniku národního centra pro internetové hrozby. Na chystaném projektu již pracují akademičtí odborníci z matematicko-fyzikální fakulty Univerzity Karlovy. „Pokud do roku 2010 nestihneme vyškolit a připravit to pracoviště, pak samozřejmě provoz národního centra bude ohrožen a všechno se vrátí o 10 let zpátky,“ soudí Václav Jirkovský z matematicko-fyzikální fakulty.