V Krkonoších napadlo 35 cm sněhu, lavinové nebezpečí na třetím stupni

Špindlerův Mlýn (Trutnovsko) - Třetí stupeň lavinového nebezpečí byl dnes vyhlášen nad hřebeny Krkonoš, přes noc zde totiž napadlo asi 35 centimetrů sněhu. Třetí stupeň znamená značné lavinové nebezpečí a jde o nejzrádnější situaci. Celkem na hřebenech hor leží asi 115 centimetrů sněhu, informovali pracovníci Horské služby Špindlerův Mlýn.

Lavinový stupeň číslo tři z pětibodové škály je podle horských záchranářů vůbec nejzrádnější. Panuje už značné riziko, běžní lidé ho ale často neberou na vědomí. „Túry při třetím lavinovém stupni vyžadují zkušené posouzení přesahující běžné zkušenosti. Možnosti jednotlivých túr jsou omezené,“ prohlásil lavinový specialista horské služby Pavel Cingr a dodal, že ve výjimečných případech může sesuv samovolných lavin ohrozit i horskou službou označené ohrožené cesty pro výstup či sestup.

Tradičními lavinovými lokalitami Krkonoš jsou Labský, Obří, Modrý a Dlouhý důl. Kotelní jámy a část údolí Bílého Labe. Nebezpečí hrozí hlavně na svazích o sklonu nad pětatřicet stupňů. Nově napadlý sníh také vítr mnohde nafoukal do silných vrstev na závětrné svahy. „Tím, že napadal prašan, tak by mohly být prachové laviny. Když potom fouká vítr i laviny deskové,“ řekl ČT Pavel Jirska z Horské služby Krkonoše. Podle Cingra je výjimečně možné i samovolné uvolnění lavin velkých rozměrů.

K rostoucímu nebezpečí lavin se přidává také další hrozba: sever a východ čech čekají od noci nárazy větru o rychlosti až 110 kilometrů v hodině. Na horách ještě o 15 kilometrů víc.

Horská služba sice lidem túry do nebezpečných oblastí zakázat nemůže, vydává ale doporučení a kritické úseku označuje výstražnými tabulemi. Na upravovaných tratích se lyžaři ani běžkaři lavin bát zatím nemusejí.

Lavina v Krkonoších naposledy zabíjela vloni v prosinci. V takzvané. Červinkově muldě pod sněhem zůstala šestatřicetiletá skialpinistka.

Lavinové lokality:

Kotelní jámy, údolí Bílého Labe od Boudy u Bílého Labe, Kozí hřbety a Labský, Obří, Dlouhý a Modrý důl

  • Lavinové nebezpečí autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/7/651/65071.jpg
  • Lavina autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/7/651/65070.jpg