Aerolinie ruší kvůli počasí spoje do Londýna a Paříže

Praha - Nepříznivé počasí dnes donutilo letecké společnosti zrušit některé lety z Londýna a Paříže, nelétají ani spoje v opačném směru. Přívaly sněhu zastavily asi desítku spojů mezi Prahou a zasaženými městy. Ostatní lety nabírají značná zpoždění, uvedla mluvčí ruzyňského letiště Eva Krejčí.

Do Prahy ráno nedorazilo z Francie letadlo Air France, na trase Praha - Londýn bylo zatím zrušeno šest letů, z nichž většinu zajišťuje společnost British Airways. Zrušeny pro dnešek byly i pozdní noční spoje. Neodstartovalo ani letadlo nízkonákladové společnosti bmi baby z Prahy do Birminghamu.

České aerolinie zrušily zatím jeden odpolední let z Prahy do Londýna, cestující však zatím neodbavují ani na další lety. „Podle předpovědi by se totiž situace v Londýně neměla v nejbližších hodinách zlepšit,“ uvedla mluvčí ČSA Daniela Hupáková. Cestující podle ní poletí nejbližším možným spojem.

Kalamita uvěznila na letištích stovky cestujících ze zrušených letů. Společnosti se jim proto snaží zajistit základní občerstvení, případně náhradní ubytování v hotelech. ČSA musely také sehnat náhradní autobusovou dopravu z Curychu do Milána, neboť ranní let z Prahy musel být kvůli uzavření milánského letiště odkloněn do Švýcarska.

Silné sněžení zasáhlo v noci hlavně jižní Anglii a severní Francii. V Londýně a v Paříži byla postižena především letecká doprava, zpoždění nabíraly i vlaky a na silnicích některých regionů zavládl chaos. Problémy hlásí také Belgie. Sněžilo i v severní Itálii, kde si počasí o víkendu vyžádalo tři lidské životy.