Ústavní soud zrušil Ukrajinci trest za vraždu

Brno - Ústavní soud (ÚS) zrušil pro nedostatek důkazů všechna rozhodnutí nad Ukrajincem Volodymyrem Ščerbou. Ten si odpykává trest 12,5 roku vězení za vraždu svého krajana. Podle obžaloby jej utloukl kladivem, poté měl zapálit domek a utéct. Kauzu musí znovu řešit Městský soud v Praze. Ščerba se s největší pravděpodobností dostane na svobodu.

Podle soudkyně zpravodajky Elišky Wagnerové porušily soudy mužovo právo na spravedlivý proces. Čin se stal v únoru před dvěma lety v zahradním dřevěném domku v Praze 5. Někdo tam těžkým kladivem ubil muže z Ukrajiny a poté založil požár, aby zakryl stopy. Stavení ale díky zásahu hasičů zcela neshořelo, a tak mohla policie místo činu prozkoumat.

Ščerbu našli krátce po události ležet opilého vodkou v nedalekém lesoparku. Záchranářům i policistům v těžké opilosti kývnutím naznačil, že Ukrajince zabil. Byl to jeho známý. Po vystřízlivění čin nikdy nepřiznal. Při výsleších a u soudu ale často měnil výpověď, což mu přitížilo.

Ščerba byl nakonec odsouzen za vraždu i přesto, že na šatech neměl žádnou stopu krve oběti a jeho oblečení nebylo ani ohořelé. Analýza DNA podíl na vraždě neprokázala, ani otisky prstů nebyly průkazné. Podle analýz byl v domku ještě někdo třetí. Policii se nepodařilo další osobu identifikovat.

Vydáno pod