Dopravní uzel v Ostravě-Svinově čekají na podzim první změny

Ostrava - Dopravní uzel v Ostravě-Svinově začne letos měnit svou podobu. Na podzim chce město poslat k zemi stávající "plato" napojené na Svinovské mosty. Společně s krajem zahájí jejich rekonstrukci za zhruba 750 milionů korun. Před nádražím by měl vyrůst polyfunkční dům s obchody, restauracemi a kancelářemi za nejméně miliardu korun. Proměna celého prostranství by měla skončit v roce 2011.

Demolice železobetonového objektu z konce sedmdesátých let 20. století si vyžádá zhruba deset milionů korun z městského rozpočtu. Po ní začne město rekonstruovat zbývající část Svinovských mostů včetně autobusové a tramvajové zastávky. Komunikace vedoucí přes mosty opraví Moravskoslezský kraj, s nímž chce Ostrava uzavřít do května dohodu o spolupráci.

Na rekonstrukci dopravního uzlu pak společně požádají o dotaci z Evropské unie. „Celkové náklady odhadujeme na 750 milionů korun. Městskou část tvoří 580 milionů, kraj se bude podílet 170 miliony korun. Z evropských fondů a státního rozpočtu bychom mohli získat až 92,5procentní dotaci,“ uvedla mluvčí ostravského magistrátu Andrea Vojkovská.

Mezi Svinovskými mosty a nádražím Českých drah postaví společnost Svinov Centrum nový polyfunkční dům. Podle jednatelky společnosti Sylvie Pyszkové začne stavba za miliardu až 1,2 miliardy korun už na podzim. Vlakové nádraží a Svinovské mosty tak propojí třípatrová nákupní galerie s restauracemi a kavárnami. Cestující se tak dostanou z nádraží na tramvajovou a autobusovou zastávku „suchou nohou“. Na střeše obchodního centra i na úrovni ulice vznikne zhruba 250 parkovacích míst.

Novostavbu bude tvořit ještě dvanáctipodlažní administrativní budova. Společnost Svinov Centrum je postaví na pozemcích, které loni koupila od Českých drah.

Vydáno pod