Kvalifikace už nebude rozhodující, učitelé dostanou stejně

Praha – Učitelé s diplomem mají od ledna brát stejně jako ti nekvalifikovaní. Ministerstvo školství chce totiž znovu sjednotit platové tabulky a čtyři miliardy korun, které má na navýšení platů, rozprostřít do tarifů. Návrh je součástí balíku změn připravovaných ministerstvem práce. Učitelé s mnohaletou praxí by také měli ztratit nárok na vyšší platové zařazení, záleželo by jen na rozhodnutí ředitele. Návrh je v připomínkovém řízení, už nyní se proti němu bouří školské odbory.

„Tarifní plat kvalifikovaného a nekvalifikovaného učitele bude stejný – ředitel bude moci plat kvalifikovaného učitele, pokud bude kvalitněji pracovat, ovlivnit například formou osobního příplatku,“ vysvětlila vedoucí tiskového odboru ministerstva školství Renáta Bartková Sodomová. Od letoška totiž začaly platit dvě platové tabulky podle kvalifikovanosti
pedagogů. Učitelé s vysokou školou pedagogického směru dostávali více peněz.

Rozdělení ale bylo problematické, například učitelka v mateřské škole splňovala požadovanou kvalifikaci i se střední školou pedagogického směru, přesto brala výrazně méně než její kolegyně s vysokou školou. „Nová stupnice platových tarifů je konstruována tak, aby u žádného pedagogického pracovníka nedošlo ke snížení platového tarifu,“ stojí v materiálu.

Výuka na základní škole
Zdroj: ČT24

Rozhodnutí o výši platu má být na řediteli

Nově by měli ředitelé škol získat možnost zařazovat své zaměstnance do platových stupňů bez ohledu na délku jejich praxe. Učitelé s mnohaletou praxí by tak ztratili automatický nárok na vyšší plat. Školští odboráři proto už bijí na poplach, o novince chtějí ještě v listopadu jednat s ministrem školství i ministrem práce. „Už jsme obeslali školy, co jsou učitelé ochotni proti tomu udělat,“ řekl šéf školských odborářů František Dobšík, který nevyloučil ani případné protesty a stávky učitelů. 

Na navýšení tarifů učitelů veřejných mateřských, základních a středních škol by mělo jít 3,5 až 3,7 miliardy z celkových čtyř. Zbytek peněz půjde na navýšení platů pedagogů soukromých a církevních škol. Podle statistik Ústavu pro informace ve vzdělávání brali loni učitelé včetně vedoucích pracovníků škol průměrně 25 150 korun.