Na Žďársku, Pelhřimovsku a Prostějovsku se na silnicích tvoří sněhové jazyky

Jihlava/Pardubice/Olomouc - Ve Žďárských vrších dnes ráno dosahoval vítr v nárazech až 112 kilometrů v hodině, tedy mohutné vichřice. Až do odpoledne se podle výstrahy meteorologů budou na silnicích Vysočiny tvořit sněhové jazyky a závěje. Na většině území prší, na Třebíčsku sněží, řidiči musí počítat i s mlhou, na dálnici D1 s nárazovým větrem.

Na Jihlavsku, Pelhřimovsku, Žďársku a Třebíčsku leží na silnicích první třídy zbytky rozbředlého sněhu, vozovky silnic druhé a třetí třídy jsou zledovatělé, kryté posypem. Na volných prostranstvích na ně vítr nafoukává sněhové bariéry. Na Havlíčkobrodsku jsou podle dispečinku krajských cestářů všechny silnice po chemickém ošetření mokré.

V Pardubickém kraji se na silnicích tvoří sněhové jazyky

Hůře sjízdné úseky jsou u Skutče a Hlinska na Chrudimsku, v okolí Poličky na Svitavsku a u Žamberku a Lanškrounu na Orlickoústecku. V Železných horách hrozí tvorba sněhových závějí. Na vedlejších tazích se místy drží rozbředlý sníh. V okolí Moravské Třebové na Svitavsku a Žamberku fouká nárazový vítr. Kromě Svitavska na celém území kraje fouká silný vítr.

Na Prostějovsku se místy tvoří sněhové jazyky

Na sněhové jazyky si dnes musejí dávat pozor motoristé ve výše položených oblastech Prostějovska. Opatrnou jízdu silničáři doporučují řidičům i na vedlejších silnicích v ostatních oblastech Olomouckého kraje, místy na nich leží ujetá vrstva sněhu. Vyplývá to z informací krajské správy silnic.

„Sněhové jazyky se nám stále tvoří vlivem silného větru na Protivanovsku a Drahansku. Na místě máme dva sypače,“ řekl dispečer silničářů z Konice na Prostějovsku. Na ujetý sníh si motoristé musí dát pozor na silnicích udržovaných drtí na Šumpersku, Jesenicku, Olomoucku a Prostějovsku.

Silný vítr zafoukává silnice na jihu Čech, tvoří se i závěje

Silný vítr komplikuje dnes dopravu na řadě míst Jihočeského kraje. Sněhové jazyky mohou řidiče potrápit ve vyšších polohách Prachaticka, Českokrumlovska a Českobudějovicka. Na Jindřichohradecku se navíc místy objevují i závěje. Především všechny vedlejší cesty jsou proto sjízdné s maximální opatrností. Sníh na silnicích přidělává práci cestářům například v okolí Trhových Svinů na Českobudějovicku, kde se pluhuje, a u Malont na Českokrumlovsku. Závěje se tvoří také u Radhostic na Prachaticku. I tam silničáři do boje se zavátou cestou nasadili pluh. Zřejmě nejhorší situace je ale na Novobystřicku a kolem Studené na hranicích s Vysočinou.

„Připadlo tam čtyři až pět centimetrů nového sněhu. Na pomoc jsme tam proto vyslali jeden vůz z Jindřichova Hradce,“ uvedla dispečerka krajské správy a údržby silnic Marie Kmochová. Pozor by si měli řidiči dávat i na Táborsku. Na některých vozovkách tam mohou ležet spadané suché větve.

Silný vítr tvoří na silnicích Rychnovska sněhové jazyky

Silný vítr od dnešního rána tvoří na silnicích na Rychnovsku a v Orlických horách sněhové jazyky. Sníh je na silnicích již od středních poloh. V Orlických horách leží na vozovkách ujetá vrstva sněhu. Ujetý sníh ještě pokrývá některé silnice na Náchodsku a v Krkonoších. Řidiči musejí věnovat jízdě zvýšenou opatrnost, informovali silničáři v hradeckém kraji. Meteorologové varují, že při mrznoucích srážkách by se dnes v regionu mohla tvořit ledovka.