Ke schválení Lisabonské smlouvy nepomohly ani mnohahodinové rozpravy

Praha - Poslanecká sněmovna má osud Lisabonské smlouvy stále ve svých rukou. K rozhodnutí, jestli smlouvu podpoří, nebo zamítnou, se dnes poslanci nedostali ani po mnohahodinové rozpravě. K debatám se vrátí opět zítra v devět hodin ráno, kdy budou hlasovat o třech návrzích na přerušení ratifikace. Dva předložili komunisté, jeden ODS. Ta se už ale nechala slyšet, že jiný než svůj návrh na přerušení jednání nepodpoří. Jak se zachovají komunisté, zatím není jasné. Spolu s ODS ale mají ve sněmovně dostatek hlasů, aby jednání přerušili. Těsně před ukončením obecné rozpravy si ale sociální demokraté vzali přestávku na jednání poslaneckého klubu. Podle Paroubka chtějí ještě přes noc jednat zejména s komunisty. ČT24 bude jednání vysílat opět v přímém přenosu.

Nejtěžší rozhodování čeká ve sněmovně zřejmě ODS. Asi polovina jejích poslanců by smlouvu podpořila. Bojí se ale reakce odpůrců Lisabonu a jejich možného hlasování proti vládě. „Schválení Lisabonské smlouvy budu považovat jenom za další důkaz toho, že by tato vláda opravdu měla padnout co nejdřív,“ řekl ČT poslanec ODS Juraj Raninec. Strana se proto nakonec rozhodla, že si bude hlasovat každý podle svého. „My máme volné hlasování a já k tomu nemám co víc říct,“ dodal premiér Mirek Topolánek.


Slovní přestřelky nebyly výjimkou

Lubomír Zaorálek:

„My máme premiéra, který předsedá Evropské unii, je premiérem země, která poslední nemá vyřešenu otázku Lisabonské smlouvy a ono mu je to jedno! Dokonce to tady na mě houká zezadu, že je mu to jedno!“

Ve sněmovně se už od počátku šířily informace, že ODS bude chtít smlouvu opět odložit. ČSSD požadovala hlasování ještě dnes. Místopředseda sněmovny Lubomír Zaorálek (ČSSD) dokonce proti Topolánkovi ostře vystoupil. Premiér mu ale stejně razantně odpověděl: „Já doufám, Lubomíre Zaorálku, že po mně nechceš, abych tady jásavě vykřikoval, jak je Lisabonská smlouva skvělá. Já pro ni dokonce budu hlasovat, a dokonce o tom přesvědčuju i své kolegy. Tak z toho tady nedělej komedii.“ Hlasovat o smlouvě co nejdřív ale chtějí kromě ČSSD i zelení. Podle jejich poslankyně Kateřiny Jacques je jakékoliv odkládání ratifikace samoúčelné. Lidovci by ale naopak na přerušení kývli.

Premiér se nakonec v průběhu jednání rozhodl, že o odložení Lisabonské smlouvy opravdu požádá. Stejně jako Senát chce počkat do doby, než se do našeho právního řádu dostane tzv. vázaný mandát, který znemožňuje předávat pravomoci do Bruselu bez souhlasu parlamentu. Jiřího Paroubka zároveň vyzval, aby se sám rozhodl, zda bude hrát politické hry. „Hra Jiřího Paroubka udělat z toho téma, je nesmyslná, protože stejně pořád platí, že pokud nebudou splněny naše podmínky, tak prostě Lisabonská smlouva nebude.“ Paroubek uvedl, že jeho strana má pro vládní návrh zákona 71 hlasů. „Dávat a ještě prosit, tak to už je ale hodně,“ reagoval na Topolánkova slova.

Lubomír Zaorálek v dnešních Událostech, komentářích přístup Občanské demokratické strany ostře kritizoval. Podle něj současné projednávání vázaného mandátu, který je součástí tzv. stykového zákona upravujícího jednací řády a vazby Senátu a Poslanecké sněmovny, mohlo proběhnout již před půl rokem. „Dnešní debata ukázala, že poslanci ODS se neseznámili s obsahem Lisabonské smlouvy a jsou nepřipraveni. Vláda se zdiskreditovala. Přitom jsme poslední země, nad kterou je otazník. Mluví se o změně topografie moci, o tom, že dominance západu končí. Musíme jednat," řekl Zaorálek.

Poslanec KSČM Exner chce ratifikaci přerušit do 31. května

Přerušit ratifikaci ale chtějí i komunisté. Pokud neuspějí se svým plánem na uspořádání referenda, jsou připraveni pomoci ODS. Návrh nejprve předložil předseda KSČM Vojtěch Filip, v průběhu odpoledne ale přišel se svým vlastním ještě komunistický poslanec Václav Exner, který chce přerušit projednávání smlouvy do 31. května.

Lisabonskou smlouvou ale spory ve sněmovně zdaleka nekončí. Poslance čekají například zahraniční mise nebo americký radar, který se možná zelení pokusí ze sněmovního jednání vyřadit. „Je legitimní a logické počkat na vyjádření Baracka Obamy,“ řekl ČT ministr životního prostředí Martin Bursík. Podle Topolánka by odložení mohlo být i užitečné, se zelenými si o tom chce ještě promluvit.