Změny v pražském parkování nastanou až v červenci

Praha – Systém parkování v placených zónách v Praze se změní až v červenci. Původně přitom magistrát předpokládal, že změny začnou platit již od dubna. Novinkou má být zavedení tzv. smíšených zón a placení parkovného pomocí SMS.

Ve smíšených parkovacích zónách budou moci stát jak auta místních obyvatel, která mají nalepenu parkovací známku, tak i návštěvníci, kteří za stání v zóně řádně zaplatí. Smíšené zóny by podle náměstka pražského primátora Rudolfa Blažka měly vzniknout z některých rezidenčních modrých zón, které místní obyvatelé zcela nevyužívají.

„Do 15. února městská policie zpracuje zprávu, kde by se daly zřídit smíšené zóny,“ řekl Blažek. Nejpozději do konce června by pak jejich zřízení podle něj měla schválit rada hlavního města. Původně ovšem Blažek hovořil o tom, že smíšené zóny vzniknou v dubnu – rok poté, co bylo placené stání zavedeno v Praze 7 jako poslední z centrálních pražských čtvrtí, kde se platí za parkování.

Společně se vznikem smíšených zón začne být možné platit za parkování pomocí SMS. Město se inspirovalo u pražské hromadné dopravy, kde SMS jízdenky fungují přes rok. Řidiči budou muset do textové zprávy podle Blažka uvést svoji poznávací značku a číslo zóny, kde chtějí parkovat. Strážníci si pak pomocí přístroje načtou poznávací značku a zjistí, jestli je řidič rezident nebo má zaplaceno, vysvětlil radní.