Střet zákonů přerušil líčení v kauze vynášení dokumentů NATO

Praha - Soudní proces v případu údajného vynášení dokumentů NATO dnes nezačal kvůli střetu zákonů. Pražský městský soud dnes přerušil stíhání bývalého občanského zaměstnance ministerstva obrany Jiřího Táborského a Lucie Pohorelcové s odůvodněním, že kauzu předloží Ústavnímu soudu. Předseda senátu totiž oznámil, že spis obsahuje utajovaný dokument "cizí moci", s nímž se obhájci nemohou seznámit a nelze jej vést jako důkaz. Soud ale toto shledal v rozporu s právem na obhajobu a na spravedlivý proces.

Ve střetu se podle předsedy trestního senátu Luboše Vrby ocitly zákon o utajovaných skutečnostech s trestním řádem a právy obviněných zakotvenými v Listině základních práv a svobod. Vrba míní, že s tuzemskou tajnou informací by zřejmě problém nenastal. Stačilo by prý zvláštní poučení, což by spolu se zákonnou povinností advokátů zachovávat mlčenlivost bylo opatření dostačující.

S tajnou informací „cizí moci“ se ale podle zákona o utajovaných skutečnostech nemohou kromě nejvyšších ústavních činitelů seznámit lidé bez bezpečnostní prověrky, kterou advokáti nemají. Pokud by tak soud postupoval podle trestního řádu, porušil by zákon o utajovaných skutečnostech, uvedl soudce. „Rozhodli jsme o tom, že věc předložíme Ústavnímu soudu k zaujetí stanoviska k návrhu na zrušení případné části zákona o utajovaných skutečnostech,“ řekl Vrba. 

Pohorelcová měla požadovat tajné informace kvůli obchodnímu profitu

Žena se podle dřívějšího vyjádření vojenských zpravodajců obrátila na Táborského, zda by jí nezajistil informace, které by její firmě pomohly uspět ve výběrovém řízení na dodávku materiálu do jedné z aliančních armád. Pohorelcová zastupovala firmu Pohorelec, která vyráběla mimo jiné přístroje pro ochranu lidí proti radioaktivnímu, chemickému a bakteriologickému zamoření pro vojenské i civilní kryty a polní nemocnice.

Táborský prý jejímu přání vyhověl a okopíroval utajovaný spis, údajně šlo o směrnici NATO. Dokumenty pak prý Pohorelcové předal 21. března 2006 v jedné z pražských restaurací. Ihned poté je však zadržela policie. Táborský byl pak z ministerstva obrany propuštěn. Úřad již dříve v souvislosti s případem uvedl, že se žádné tajné informace do nepovolaných rukou nestačily dostat.

Vydáno pod