Kampaň proti dopravním nehodám se rozšíří i do škol

Praha - Ministerstvo dopravy chce rozšířit preventivní kampaň proti dopravním nehodám "Nemyslíš - zaplatíš!" i do škol. Působení ve školách podle ministra dopravy Petra Bendla doporučují i psychologové. Základem doplňkové kampaně nazvané Živá kniha mají být besedy a internetové diskuse středoškolských studentů s účastníky dopravních kolizí. Kampaň "Nemyslíš - zaplatíš!" spustilo ministerstvo loni na podzim a potrvá do roku 2010. Cílem akce za 150 milionů korun je snížení počtu mrtvých na silnicích.

Veřejnost se nejčastěji setká s televizními spoty, které naturalistickým způsobem ztvárňují dopravní nehody a jejich následky. Některé televize dokonce pro jejich otevřenost před 22. hodinou nejdrastičtější záběry maskují.

„Pořád je lepší ukázat to naturálně, než čekat, že se to stane,“ uvedl Bendl. Na projektu Živá kniha, který má také zachytit výpovědi obětí a viníků nehod, spolupracuje resort s Organizací na podporu integrace menšin (OPIM).

Bendl se dnes vyjádřil i k dalším otázkám bezpečnosti na silnicích. Jednoznačně se postavil proti toleranci alkoholu za volantem, kterou nedávno zavedli na Slovensku. Pochybuje, že by Češi „zůstali u jednoho malého piva“. Ministr naopak schvaluje zvýšení maximální rychlosti na některých úsecích dálnic na 160 kilometrů za hodinu. Rozhodnutí by ale mělo být na policii.