Liberečtí chemici se vrátili z Afghánistánu, schválení misí vítají

Liberec - Na náměstí Edvarda Beneše v Liberci dnes slavnostně nastoupil 1. kontingent Armády ČR poté, co se vrátil z mise v Afghánistánu. Vojáci působili v relativně klidné oblasti Uruzgánu, kde střežili nizozemskou základnu. Oblast ale patří k těm, kde nejvíc hrozí útoky povstalců.

Poslanci včera schválili působení armádních misí a ukončili tak období nejistoty, kdy hrozilo, že by se stovky českých vojáků především z Afghánistánu a z Kosova musely do počátku března vrátit domů.

O významu působení českých vojáků svědčí zájem Nizozemců o pokračování spolupráce. „To, co naši vojáci provádějí v zahraničních misích v Afghánistánu, Kosovu i jinde, je neocenitelné, proto to handrkování v Poslanecké sněmovně považuji za nedůstojné,“ řekl dnes předseda Senátu Přemysl Sobotka (ODS), který se slavnostního nástupu osobně účastnil.

Liberecký kontingent působil na nizozemské základně Camp Hadrian společně se 200 příslušníky nizozemské armády od loňského 1. července. Pro 63 příslušníků kontingentu, jehož jádrem byli liberečtí chemici, skončila práce na ochraně základny 20. ledna, kdy úkol převzala další skupina. Základna je součástí provinčního rekonstrukčního týmu, který se podílí na rozvoji provincie. Pro liberecké vojáky přitom nebyla podobná mise první zkušeností, řada z nich se už v minulosti zúčastnila misí do Kuvajtu, Iráku, Afghánistánu či na Balkáně a také misí OSN.