Pro řidiče se změní povinná výbava v autech

Praha - Ministerstvo dopravy (MD) chystá na přelom března a dubna vydání novely vyhlášky, kterou změní složení povinné výbavy automobilu. Část řidičů už s sebou nebude muset vozit rezervu, naopak povinnou se stane reflexní vesta a formulář "Záznam o dopravní nehodě". Další změny v povinné výbavě, o kterých se uvažovalo, MD navrhovat nebude. Jde například o vybavení osobních vozů metrem, barevným sprejem, tužkou nebo hasicím přístrojem.

„Chceme přispět k větší bezpečnosti silničního provozu a přitom co nejméně zatěžovat řidiče,“ uvedl ministr dopravy Petr Bendl. Povinná výbava by měla podle něj zahrnovat jen to nejnutnější. Rezervu tak nebude muset mít vozidlo, jehož řidič má soupravu na opravu pneumatik nebo je mu k ruce nepřetržitá asistenční služba pro opravu defektu.

Vyhláška přinese i změnu pro motocyklisty. Ti nebudou muset s sebou vozit náhradí žárovky a nářadí k jejich výměně. Bendl uvedl, že je pouze na zodpovědnosti každého motorkáře, jak se s novinkou vyrovná. Nesvítící motocykl na silnici nesmí.

Změny se dočká i vybavení lékárničky. Na stanovení konkrétních podmínek nyní pracuje ministerstvo dopravy s ministerstvem zdravotnictví tak, „aby výbava mohla být lépe využita při první pomoci“.

Co se týká hašení vozu, je podle Bendla důležité rychle utéci, a zachránit tak životy, nikoliv majetek. Ten má být pojištěn. Navíc do budoucna by prý vozy měly být vybaveny samohasicím systémem.

Novela také počítá s úpravou měření rychlosti městskou policií.