Česko zasáhla chřipková epidemie, už je v šesti krajích

Praha - Epidemie chřipkových onemocnění v plné síle zasáhla šest ze 14 krajů. K Jihomoravskému, kde epidemie začala minulý týden, se tento týden přidaly kraje Plzeňský, Karlovarský, Královéhradecký, Zlínský a Moravskoslezský. Epidemická hranice ukazuje, že na sto tisíc obyvatel připadá více než dva tisíce případů chřipky. Nemocnost stoupla oproti minulému týdnu v průměru o dvě procenta. Zda se bude situace zhoršovat nebo mírnit, bude jasné během příštího týdne.

„Akutní respirační infekcí onemocnělo v Česku 1837 lidí ze sto tisíc, největší nárůst byl u seniorů nad 60 let. V Jihomoravském kraji bylo na sto tisíc obyvatel 2123 nemocných. Od předchozího týdne tam klesl výskyt o čtyři procenta, ale epidemie přetrvává,“ uvedl hlavní hygienik Michael Vít.

Hranici epidemie už překročily kraje Plzeňský, Karlovarský, Královéhradecký, Moravskoslezský a nově i Zlínský. Nárůst počtu lidí s akutním respiračním onemocněním lékaři zaznamenali ve všech věkových skupinách, nejvíce však u školních a předškolních dětí, a to o 25 procent. Nárůst chřipkových onemocnění v této věkové kategorii je však téměř stoprocentní.

Lékaři předpokládají, že nemocnost v následujícím týdnu v regionu ještě vzroste. Hygienici již minulý týden doporučili lůžkovým zdravotnickým zařízením v Kroměříži, Uherském Hradišti a Zlíně, aby omezila či zakázala návštěvy. Zákaz již vyhlásily například nemocnice i některé domovy důchodců.

Letošní chřipky by neměly patřit k nejhorším 

Podle hlavního hygienika je situace v Česku v této chvíli relativně příznivá a možná už větší epidemie v Česku letos ani nebude. „Přiznám se, že budeme koukat na příští týden, protože se může stát, že jsme za kulminací. To ale nechci zatím ani potvrdit, ani zakřiknout, uvidíme příští týden,“ řekl Vít.

Podle informací Státního zdravotního ústavu už v západní Evropě vlna chřipkových onemocnění opadá, ve střední a východní části kontinentu se zatím nemoc šíří dál. Ve 13 státech je chřipka rozšířena po celém území, ze sousedů Česka jsou epidemií zasaženy Německo a Polsko.