Nová pravidla na slovenských silnicích vyvolávají rozpaky řidičů a zmatek cizinců

Bratislava – Po týdnu platnosti nových pravidel na Slovensku se na změněný silniční zákon snáší chvála i hněv. Jeho zavedení navíc provázejí zmatky a řada řidičů neví, jak rychle vlastně může jezdit. Ministr vnitra se proto rozhodl vyhlásit dočasnou toleranci až pro desetikilometrové překročení rychlosti.

Řidiči ze zahraničí, kteří se před cestou na Slovensko včas nepoučí o nových pravidlech, zejména rychlostních limitech, budou muset jezdit „naslepo“. Na hranicích ani na tabulích u dálnic žádné informace nejsou.

U silnic navíc zůstaly značky, které nový zákon zrušil. Podle správy silnic je to ale v pořádku. „Zákon počítá s tím, že sladění existujícího dopravního značení se zákonem je možné upravit až do 30. června 2012,“ uvedl mluvčí Národní dálniční společnosti Marcel Jánošík.

Slovenští řidiči novým zákonem nejsou příliš nadšeni, vesměs ho považují za příliš restriktivní. Navíc je řada Slováků přesvědčena o tom, že na změnu zákona nejvíce doplatí lidé, kteří jezdí slušně, zatímco piráti jsou nepostihnutelní.

Příkladem je stíhání novinářů, kteří zaznamenali pirátskou jízdu auta s ministrem vnitra. Protože ale jeho řidič má na rychlou a potenciálně nebezpečnou jízdu ze zákona právo, jsou novináři jediní, kterým hrozí trest.

Slovenský ministr vnitra Robert Kaliňák je vezen ve svém voze nepřiměřenou rychlostí.
Zdroj: ČT24