Zlatá kilová medaile k českému předsednictví přijde na 900 tisíc korun

Jablonec nad Nisou - Kilogram vážící zlaté medaile, které ponesou motiv českého předsednictví Radě EU, se dnes začaly razit v České mincovně v Jablonci nad Nisou. Už nyní jsou zamluvené dvě třetiny ze 150 kusů medailí, jejichž hodnota je vyčíslena na 900 000 korun. Autorem předlohy je akademická sochařka Majka Wichnerová. Zájem o zlaté medaile předčil očekávání. Původně chtěla mincovna razit jen 100 kusů, ve chvíli, kdy se ale o všechny přihlásili zájemci, rozhodla se ještě 50 kusů přidat.

Zlatá plaketa má tradiční průměr 85 milimetrů, tloušťku 11 milimetrů a nese vždy motiv Česka a Evropské unie. Na líci je dominantní český lev, vlevo od něj je obrys České republiky a nad ním Hradčany. Na rubové straně je zobrazena Evropa, do České republiky jsou navíc zapíchnuté dvě žerdě s unijní a českou vlajkou. 

Letošní medaile je o 80 000 korun dražší než ta loňská. „Neboť hodnota zlata neustále roste, jsme nuceni památeční medaili prodávat za 900 tisíc, a přitom jsme v dřívější době odhadovali cenu na zhruba 500 tisíc,“ vysvětlil ředitel České mincovny v Jablonci Jan Vízek. Kromě medaile z ryzího zlata se připravuje také menší platinová forma, stříbrná medaile i menší zlaté s váhou kolem 15,56 gramu. 

První zlatou medaili vydanou v roce 2005 k prvnímu výročí vstupu Česka do Evropské unie získali zájemci dokonce jen za půl milionu korun. Nyní stojí dvojnásobek. Cena zlata na světových trzích stoupá a své dělá i oslabování koruny vůči dolaru. Mezi zájemci tak nejsou jen sběratelé, ale i lidé, kteří chtějí zhodnotit své peníze. „Investoři vědí, že motiv této historie bude mít jednou obrovskou cenu,“ dodal Vízek.