Dopravci v Ústeckém kraji zavádějí terminály na karty

Ústí nad Labem - Prostřednictvím platební karty mohou cestující v Ústeckém kraji, kteří využívají vozy městské hromadné dopravy nebo železnici, na některých místech zaplatit jízdné. Až dosud bylo běžnou praxí za jízdenky, i dlouhodobé, které stojí několik tisíc korun, platit v hotovosti. Někteří dopravci v Ústeckém kraji uvedli, že chtějí tuto praxi změnit.

Letos v lednu možnost platit kartou zavedl Dopravní podnik města Mostu a Litvínova ve svém zákaznickém centru v bývalé budově Báňských staveb. Ředitel společnosti Milan Dundr uvedl, že tak chtějí zvýšit pohodlí cestujících, zkvalitnit služby a umožnit zákazníkům zvolit způsob platby tak, jak jim to nejvíc vyhovuje. Pokud bude o placení kartou velký zájem, je prý dopravní podnik ochoten počet míst, kde bude možné takto platit, zvýšit.

V Ústí nad Labem cestující zatím všechny jízdenky musí platit v hotovosti, protože Dopravní podnik města Ústí nad Labem terminály na platební karty vybavený není. Mluvčí společnosti Milan Knotek uvedl, že však nyní jednají s bankami o jejich zavedení. Podle něho si možnost úhrady jízdenek kartou přejí cestující a dopravní podnik si prý uvědomuje, že je to dnes již zcela běžná služba. Knotek dodal, že terminály budou zavedeny zhruba v polovině letošního roku.

Zaplatit kartou jízdenku mohou na některých místech i cestující Českých drah. Mluvčí drah Radek Joklík uvedl, že terminály jsou zatím jen ve velkých stanicích, v Ústeckém kraji například v Ústí nad Labem, Teplicích nebo Děčíně. Počet stanic, které tuto službu nabízejí, se podle mluvčího bude zvyšovat.